Ανάμεσα στα πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα Μπουλντόγκ και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ. Το Amerikan Kennel Club ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, πως τα Μπουλντόγκ ήταν η τέταρτη πιο δημοφιλής ράτσα, ενώ τα Γαλλικά ήρθαν στην έκτη θέση της λίστας, με τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ να κατακτούν για 27η χρονιά την κορυφή.
Τα μεγάλα μάτια και κεφάλια των Μπουλντόγκ και η σχεδόν μωρουδίστικη φάτσα τους είναι για πολλούς ακαταμάχητα χαρακτηριστικά. Η κοντή μουσούδα τους, όμως, συνδέεται επίσης με μια σειρά από προβλήματα υγείας που έχουν πυροδοτήσει έντονη ανησυχία αλλά και αποδοκιμασία, σχετικά με την εκτροφή τους, σε κτηνιάτρους, γενετιστές και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Η κατακραυγή για τις μικρότερες μουσούδες και τα πιο επίπεδα κεφάλια είναι πιο έντονη στη Βρετανία, σε βαθμό που το εκεί Kennel Club αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα πρότυπα για τα Μπουλντόγκ και κάποιες άλλες ράτσες.
Ωστόσο, όπως φαίνεται οι σκύλοι δεν είναι τα μόνα ζώα που οι άνθρωποι εκτρέφουν με τρόπο που τα κεφάλια τους να γίνονται ολοένα και πιο επίπεδα. Οι γάτες, όπως για παράδειγμα οι Περσίας, είναι επίσης θύματα της μανίας. Αλλά το πιο παράδοξο όλων είναι μάλλον η εφαρμογή στα κουνέλια.
Ράτσες κουνελιών, όπως ο Νάνος Ολλανδίας ή ο Νάνος Λιοντάρι, έχουν σήμερα χαρακτηριστικά που όμοια δεν υπάρχουν στα άγρια κουνέλια που βρίσκονται στη φύση. Σαν αποτέλεσμα, υποφέρουν συχνά από οδοντικά προβλήματα, μολύνσεις στα αυτιά και από τα μάτια τους τρέχουν ασταμάτητα δάκρυα, υπογραμμίζουν βρετανικές φιλοζωικές οργανώσεις που κρούουν των κώδωνα κινδύνου για την νέα τάση σε γάτες και κουνέλια με βραχυκεφαλία. Για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, δημοσίευσαν και μερικές φωτογραφίες που δείχνουν το πόσο μικρότερα είναι πλέον τα κεφάλια των συγκεκριμένων ζώων συγκριτικά με την φυσική τους κατανομή:
Σύμφωνα με πολλούς κτηνιάτρους, η αυξανόμενη ζήτηση για κουνέλια με πιο επίπεδα κεφάλια είναι καταστροφική. «Τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και πρέπει να ευθυγραμμίζονται έτσι που να "εφαρμόζουν" καλά μεταξύ τους. Η πιο κοντή μουσούδα σημαίνει πως η κάτω γνάθος είναι μακρύτερη από την άνω... οπότε τα δόντια δεν ευθυγραμμίζονται. Πολύ σύντομα τα δόντια μεγαλώνουν υπερβολικά προκαλώντας από χρόνιους πόνους μέχρι και κομματιασμένα στόματα, αποστήματα και σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και θάνατο», λέει ο Richard Saunders, επικεφαλής κτηνίατρος του βρετανικού οργανισμού Rabbit Welfare Association & Fund.
Η έκκληση για τερματισμό της εκτροφής αυτών των ζώων και η υιοθέτηση πολιτικών για να περιοριστεί το φαινόμενο βρίσκει, φυσικά, αντίθετους τους εκτροφείς που επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Με πληροφορίες από Washington Post