Ειδικοί καλούν τους Βρετανούς πολίτες να στρέψουν αυτές τις νύχτες το βλέμμα τους στον ουρανό και να μετρήσουν πόσα αστέρια μπορούν να δουν.
Πρόκειται για μία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν το lockdown είχε κάποιο αντίκτυπο στη φωτορύπανση. Συγκεκριμένα, τους ζητούν έως τις 14 Φεβρουαρίου, σε νύχτα με ξαστεριά, να βγουν στο μπαλκόνι, τον κήπο ή την πόρτα του σπιτιού τους και να μετρήσουν πόσα αστέρια μπορούν να εντοπίσουν στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσουν στη χαρτογράφηση των καλύτερων και χειρότερων περιοχών της Βρετανίας για την απόλαυση ενός έναστρου νυχτερινού ουρανού. Παράλληλα όμως οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια για πιο σκοτεινούς ουρανούς, οι οποίοι ευνοούν την υγεία, την ευημερία και προστατεύει τα άγρια ζώα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η οργάνωση CPRE και η επιτροπή για τους σκοτεινούς ουρανούς, του Βρετανικού Αστρονομικού Συλλόγου, που οργανώνουν αυτή την προσπάθεια, θα συγκρίνουν τα στοιχεία με εκείνα της περσινής καταμέτρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το lockdown είχε κάποιο αντίκτυπο στο θέμα της φωτορύπανσης.
Η περσινή καταμέτρηση των αστεριών, που έγινε πριν από την επιβολή των περιορισμών για τον κορωνοϊό, αποκάλυψε ότι το 61% των μετεχόντων ζουν σε περιοχές με μεγάλη φωτορύπανση.
«Μία έναστρη νύχτα είναι ένα από τα πιο μαγικά θεάματα που μπορεί να προσφέρει η ύπαιθρος, μας συνδέει με τη φύση που όλοι αγαπάμε και με τα θαύματα του ευρύτερου διαστήματος», δήλωσε ο Κρίσπιν Τρούμαν, διευθύνων σύμβουλος της CPRE.
«Επίσης, οι σκοτεινοί ουρανοί έχουν κρίσιμη σημασία για την υγεία τη δική μας και των άγριων ζώων», συμπλήρωσε ότι μετέχοντας στην καταμέτρηση των αστεριών οι πολίτες θα βοηθήσουν τους ειδικούς να πιέσουν την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης.
Με πληροφορίες από Guardian