Μια τρισδιάστατη ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα του Χρυσού Αιώνα του Περικλή είναι το τελευταίο φιλόδοξο εγχείρημα του digital artist, Δημήτρη Τσαλκάνη, ο οποίος τολμά τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των σπουδαίων ιστορικών τοπόσημων της αρχαίας Αθήνας.
Στη νέα 3D απεικόνιση παρουσιάζεται η πόλη της Αθήνας λίγο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της από τον Περσικό στρατό. Έως τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. ο πολιτικός και στρατηγός Περικλής είχε καταφέρει να αναδείξει ξανά την Αθήνα σε κέντρο της κλασικής Ελλάδας.
Ήταν τότε που χτίστηκε στην Ακρόπολη πλήθος σπουδαίων κτηρίων (Παρθενώνας, Ερέχθειο) και πολλά άλλα δημόσια κτήρια (Νομισματοκοπείο, Βουλευτήριο, Στοά Διός, Ναός του Ηφαίστου) που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Στην τρισδιάστατη αυτή αναπαράσταση παρουσιάζονται σχεδόν όλα τα σημαντικά μνημεία και τοπόσημα της Αθήνας.
Όπως διευκρινίζει ο δημιουργός του βίντεο, με σπουδές στις Τέχνες και την Ιστορία της Τέχνης, μεταπτυχιακό στα Οπτικά Εφέ και εμπνευστής της ιστοσελίδας www.ancientathens3d.com/el/, οι 3D απεικονίσεις βασίστηκαν στα πιο πρόσφατα ευρήματα της σύγχρονης έρευνας και διεθνούς βιβλιογραφίας.
«Η κατασκευή μιας επιστημονικά αποδεκτής αναπαράστασης είναι ένα ζήτημα πολύ πιο σύνθετο απ' όσο φαντάζεται κανείς. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στη LiFO ο Δημήτρης Τσαλκάνης προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί συμβουλές και ιδέες από διάφορους ειδικούς στο χώρο της αρχαιολογίας».
«Όλες οι αναπαραστάσεις Ancient Athens 3D βασίζονται σε δεκάδες δημοσιευμένες αρχαιολογικές μελέτες. Όμως σε ένα project σαν αυτό, όπου γίνεται αναπαράσταση μιας πόλης στο σύνολό της, με στόχο ένα «ρεαλιστικό» αποτέλεσμα, είναι αδύνατο να είναι κανείς απόλυτα ακριβής. Για πολλά μνημεία γνωρίζουμε λίγα στοιχεία και για κάποια σχεδόν τίποτα. Συνεπώς, σε μία στιλιστικού τύπου αναπαράσταση όπως εδώ, όπου καλούμαστε να «αναστηλώσουμε» ψηφιακά ακόμα και όσα δεν ξέρουμε, επιστρατεύεται απαραίτητα η φαντασία και η καλλιτεχνική παρέμβαση, στο πλαίσιο πάντα, όσο είναι δυνατόν, κάποιας ιστορικής τεκμηρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης του Ancient Athens 3D μπορεί να αποκτήσει, μέχρι ενός σημείου, μια αίσθηση του πώς θα ήταν να βρισκόταν στην αρχαία Αθήνα.» σημειώνει ο ίδιος.