Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειές τους να χακάρουν κυβερνητικά δίκτυα των ΗΠΑ και συμμάχων τους, από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Microsoft.
Εκτός από τις καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή μεταξύ άλλων βασίζεται και στο χακάρισμα δικτύων άλλων χωρών, σύμφωνα με τη Microsoft. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανώσεις και εταιρείες.
Η Microsoft εντόπισε 128 ρωσικές προσπάθειες παραβίασης δικτύων οργανισμών σε 42 χώρες, εκτός της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 29% αυτών των προσπαθειών ήταν επιτυχείς. Και από αυτές, στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων το αποτέλεσμα ήταν η κλοπή δεδομένων από τα δίκτυα που δέχθηκαν την εισβολή. Όμως, η Microsoft προειδοποιεί πως αυτοί οι αριθμοί πιθανότατα υποτιμούν τον βαθμό επιτυχίας των ρωσικών προσπαθειών.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ- νυν και υποψήφιες προς ένταξη- μπήκαν ιδιαίτερα στο στόχαστρο αυτών των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων. Ο Νο1 στόχος ήταν οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Πολωνία, όπου σε μεγάλο βαθμό γίνεται ο συντονισμός για την παράδοση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Στο στόχαστρο της Ρωσίας μπήκαν επίσης χώρες της Βαλτικής και τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση δραστηριοτήτων κυβερνοκατασκοπείας με στόχο τα δίκτυα στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Επίσης, αυξήθηκαν οι ενέργειες αυτού του είδους εναντίον υπουργείων Εξωτερικών άλλων μελών του ΝΑΤΟ.
Πέρα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η μακρά λίστα των στόχων των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων think tanks, ανθρωπιστικούς οργανισμούς, εταιρείες τεχνολογίας και ενέργειας όπως και άλλες υποδομές κρίσιμης σημασίας.