Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για τις πολύτεκνες οικογένειες

Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για τις πολύτεκνες οικογένειες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι οικογένειες με πολλά παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της οικογένειας, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα καρκίνου στις γυναίκες και στους άνδρες - ιδίως στους δεύτερους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Cancer", ανέλυσαν στοιχεία για 178 χώρες και βρήκαν ότι η συχνότητα διαφόρων ειδών καρκίνου αυξάνεται, όταν είναι το μικρό το μέγεθος της οικογένειας.

Η σχέση οικογενειακού μεγέθους και καρκίνου είναι ανεξάρτητη από το οικογενειακό εισόδημα, από τον τόπο διαμονής ή από την ηλικία.

Μάλιστα, φαίνεται να δρα προστατευτικά όχι μόνο το μέγεθος της πυρηνικής οικογένειας (γονείς και παιδιά), αλλά και της διευρυμένης, δηλαδή ο αριθμός των άλλων μελών της οικογένειας.

Η μείωση του κινδύνου στις πολύτεκνες οικογένειες είναι πιο αισθητή σε μερικούς καρκίνους: εγκεφάλου, πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στομάχου, μαστού, ωοθηκών, μήτρας, παχέος εντέρου και μελανώματος.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες φορές έχει γεννήσει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τους άνδρες (πατέρες), κάτι που αφορά καρκίνους που δεν σχετίζονται με τη γέννα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, παρόλο που η οικογενειακή ζωή είναι πηγή στρες με διάφορους τρόπους, παράλληλα δημιουργεί ένα ευνοϊκό συναισθηματικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχοσωματική υγεία, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες - και στον καρκίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM