ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα

ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Ηλεκτρονκό τσιγάρο, μια νέα μόδα που δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά δημιούργησε ο δικό της
0

Πρόσφατα, το MIT Technology Review δημοσίευσε μια λίστα με τις χειρότερες καινοτομίες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ορισμένες από αυτές είχαν βγει πρώιμα στην αγορά, άλλες αποδείχτηκαν ένα προϊόν χωρίς πελάτες και μερικές, ενώ αρχικά φάνηκε να βοηθούν, τελικά προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.

Ο κατάλογος από το διεθνούς κύρους περιοδικό "Technology Review" (Επιθεώρηση Τεχνολογίας) του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ περιλαμβάνει:

Τα Segway
Τα Google Glass
Την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Την πρόταση του «ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί»
Το CRISPR, την επαναστατική τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA
Το data trafficking
To κρυπτονόμισμα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τις πλαστικές κάψουλες καφέ
Τα selfie sticks

ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Tα Segway που υποσχέθηκαν πολλά και πέτυχαν λίγα


Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι καινοτομίες; Όλα κατασκευάστηκαν τον 21ο αιώνα χρησιμοποιώντας επιχειρηματικούς κανόνες του 20ού αιώνα, σημειώνει το MIT.

Για την περίπτωση του Segway σημειώνεται πως ο εφευρέτης Dean Kamen το προώθησε ως μια συσκευή που θα μεταμόρφωνε τις πόλεις και τις μεταφορές. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα ακριβό πατίνι που σας κάνει να φαίνεστε ανόητοι. Τα Hoverboards ήταν ομοίως μια τέτοια περίπτωση μέχρι που άρχισαν να εκρήγνυνται οι μπαταρίες τους. 

Αν τα γυαλιά της Google είχαν αναπτυχθεί από μια μικρότερη εταιρεία, πιθανότατα δεν θα είχαν καν γίνει γνωστά. Αλλά η Google θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο δεν μιλάμε για μια εμπορικά αποτυχημένη τεχνολογία, αλλά για αποτυχημένο προϊόν. Η επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκει αλλού επιτυχημένες εφαρμογές.

Ορισμένες τεχνολογίες είναι καλά σχεδιασμένες αλλά δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα και δημιουργούν νέα. Πριν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα κανονικά ψηφοδέλτια άφηναν ένα ελεγχόμενο ίχνος χαρτιού. Τώρα οι εκλογές είναι πιο ευάλωτες στην πειρατεία.

Ορισμένες αποτυχίες εφαρμόζουν μια τεχνολογική λύση σε αυτό που είναι πραγματικά ένα κοινωνικό ή πολιτικό πρόβλημα. Πάρτε την πρόταση για έναν φορητό υπολογιστή ανά παιδί, η οποία θέλησε να λύσει την ανισότητα στην εκπαίδευση με ένα νέο gadget. Αλλά ήταν μάλλον πολύ νωρίς... Οι εμπορικοί φορητοί υπολογιστές, τα τάμπλετ και πάνω από όλα τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν έκτοτε πλημμυρίσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

ΜΙΤ Technology Review: Αυτές είναι οι δέκα χειρότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Οι πλαστικές κάψουλες καφέ που προκάλεσαν τεράστιο όγκο απορριμάτων που δεν ανακυκλώνεται

Οι αδιάκριτες χρήσεις της τεχνολογίας μας ανησυχούν. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανονισμοί παραβιάζονται. Οι τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων όπως το CRISPR μπορεί μία μέρα να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες, αλλά τώρα δεν γνωρίζουμε αν το CRISPR είναι ασφαλές για χρήση στον άνθρωπο. 

Άλλες φορές, η τεχνολογία έχει ξεπεράσει τη ρύθμιση και βρέθηκε εκτός ελέγχου. Η διακίνηση δεδομένων, η κοινή χρήση και η αναδιάταξη των δεδομένων των ανθρώπων χωρίς τον έλεγχο ή την έγκρισή τους, έχει συμβάλει στην υπονόμευση της προσωπικής ελευθερίας και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ορισμένες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται απλώς εσφαλμένα. Μέχρι στιγμής, το κρυπτονόμισμα φαίνεται κυρίως σαν ένας τρόπος  ώστε κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι να πλουτίσουν, ενώ πολλοί άλλοι άνθρωποι καταλήγουν φτωχότεροι. Αλλά η τεχνολογία που στηρίζει το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε ακόμα να μεταμορφωθεί σε άλλους τομείς.

Ακόμα, υπάρχουν μερικές εφευρέσεις που δεν έχουν χαρακτηριστικά λύσης και τελικά δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για παράδειγμα εθίζουν τελικά μια νέα γενιά στη νικοτίνη, μέσα από ένα κενό που τους επέτρεψε να ξεφύγουν από τους κανονισμούς δημόσιας υγείας ενώ αρχικά αποσκοπούσαν στην αποθάρρυνση του καπνίσματος.

Οι πλαστικές κάψουλες καφέ εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, αλλά παράγουν τόνους αποβλήτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Και τέλος, το MIT σημειώνει χαρακτηριστικά πως για τα selfie sticks απλά δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM