Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους εμβολίου mRNA τεχνολογίας κατά του HIV, όπως ανακοίνωσαν χθες η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και η ΜΚΟ International AIDS Vaccine Initiative.
Η πρώτη φάση των δοκιμών πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δείγμα 56 υγιών ενηλίκων που είναι αρνητικοί στον HIV.
Παρά τις τέσσερις δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμη εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό που προκαλεί το AIDS και ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ετησίως.
Ωστόσο, η επιτυχία της τεχνολογίας mRNA -που κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 σε χρόνο ρεκόρ- έχει προκαλέσει λόγους βάσιμης αισιοδοξίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Ο στόχος τού εμβολίου που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής, είναι η πρόκληση ενός είδους αντισωμάτων, των λεγόμενων «ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων» (broadly neutralizing antibodies) ή bnAbs, που μπορούν να δράσουν κατά πολλών στελεχών του HIV που κυκλοφορούν σήμερα.
Το εμβόλιο ουσιαστικά καλείται να «διδάξει» τα Β λεμφοκύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πώς να παράγουν αυτά τα αντισώματα.
Στους μετέχοντες στη δοκιμή παρασχέθηκε μέσω ένεσης ένα ανοσογόνο -ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση- και στη συνέχεια ενισχυτικό ανοσογόνο.
«Η πρόκληση bnAbs θεωρείται ο στόχος του εμβολιασμού για τον HIV και αυτό είναι το πρώτο βήμα στην διαδιkασία αυτή» σημειώνεται σε ανακοίνωση των Moderna και IAVI.
«Θα χρειαστούν περαιτέρω ανοσογόνα για να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο δρόμο αυτό, αλλά ο συνδυασμός του αρχικού εμβολιασμού είναι το πρώτο βασικό στοιχείο του εμβολιαστικού σχήματος κατά του HIV» εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντίμερτ, επικεφαλής ερευνητής ενός από τις τέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές.
Με πληροφορίες από AFP