Moderna: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του HIV

Moderna: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του HIV Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους εμβολίου mRNA τεχνολογίας κατά του HIV, όπως ανακοίνωσαν χθες η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna  και η ΜΚΟ International AIDS Vaccine Initiative. 


Η πρώτη φάση των δοκιμών πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δείγμα 56 υγιών ενηλίκων που είναι αρνητικοί στον HIV. 


Παρά τις τέσσερις δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμη εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό που προκαλεί το AIDS και ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ετησίως. 

Ωστόσο, η επιτυχία της τεχνολογίας mRNA -που κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 σε χρόνο ρεκόρ- έχει προκαλέσει λόγους βάσιμης αισιοδοξίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Ο στόχος τού εμβολίου που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής, είναι η πρόκληση ενός είδους αντισωμάτων, των λεγόμενων «ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων» (broadly neutralizing antibodies) ή bnAbs, που μπορούν να δράσουν κατά πολλών στελεχών του HIV που κυκλοφορούν σήμερα. 

Το εμβόλιο ουσιαστικά καλείται να «διδάξει» τα Β λεμφοκύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πώς να παράγουν αυτά τα αντισώματα. 


Στους μετέχοντες στη δοκιμή παρασχέθηκε μέσω ένεσης ένα ανοσογόνο -ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση- και στη συνέχεια ενισχυτικό ανοσογόνο. 

«Η πρόκληση bnAbs θεωρείται ο στόχος του εμβολιασμού για τον HIV και αυτό είναι το πρώτο βήμα στην διαδιkασία αυτή» σημειώνεται σε ανακοίνωση των Moderna και IAVI. 


«Θα χρειαστούν περαιτέρω ανοσογόνα για να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο δρόμο αυτό, αλλά ο συνδυασμός του αρχικού εμβολιασμού είναι το πρώτο βασικό στοιχείο του εμβολιαστικού σχήματος κατά του HIV» εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντίμερτ, επικεφαλής ερευνητής ενός από τις τέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές. 

Με πληροφορίες από AFP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ