Μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να ντύνουμε τα κατοικίδια στο Χάλοουιν

Χάλοουιν: Μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να ντύνουμε τα κατοικίδια Facebook Twitter
0

Στους καιρούς των social media και της ακόρεστης δημοσιότητας, το Χάλοουιν -ή οι δικές μας απόκριες- είναι μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, να ντύσουν τα «παιδιά» τους. 

Όμως, μια γάτα με κοστούμι τρομακτικής νυχτερίδας ή ένας σκύλος - φάντασμα, παρότι για πολλούς θεωρείται μια άκακη διασκέδαση, για τους ειδικούς είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική. 

Για πολλούς λόγους.

Οι κτηνίατροι προειδοποιούν πως τα ζώα ενεργούν από ορμέμφυτα ένστικτα και σίγουρα όχι με ανθρώπινους όρους, όπως επιμένουν πολλοί να τα αντιμετωπίζουν, υποστηρίζοντας πως ενέχει κινδύνους το να τα στολίζουν με φτερά, στολές και λογής ακατάληπτα, για τα ζώα, αξεσουάρ. 

Όπως λένε, το να εξαναγκάζεις ένα ζώο να φορά κοστούμι, όχι μόνο τρομάζει το ζώο, αλλά το καθιστά ανήμπορο, κόντρα στην ορμέμφυτη τάση του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να διαφύγει από ενδεχόμενο θηρευτή. 

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέρος της οικογένειάς τους, κάτι που ναι μεν είναι υπέροχο, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα ζώα δεν είναι αξεσουάρ μόδας» σημειώνει η Τζαστίν Σότον, της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης. 

Χάλοουιν: Μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να ντύνουμε τα κατοικίδια Facebook Twitter

«Το να ντύνουμε τα ζώα ή να αλλάζουμε αφύσικα την εμφάνισή τους δεν είναι μόνο αχρείαστο και δυνητικά επικίνδυνο, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμποδίσει το κατοικίδιο να εκφράσει τη φυσική συμπεριφορά του και να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του σώματός του για να επικοινωνήσει. Κάποια από τα κοστούμια ίσως εμποδίζουν τα κατοικίδια να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να αναπνέουν άνετα, κάτι που είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τα σκυλιά με επίπεδο πρόσωπο, όπως τα γαλλικά μπουλντόγκ και τα παγκς» προσθέτει η ίδια. 

«Το Χάλοουιν είναι ήδη εξαιρετικά αγχωτικό για κάποια κατοικίδια, με τα παιδιά υπερενθουσιασμένα, τα οικεία πρόσωπα διαφορετικά λόγω κοστουμιών και μασκών και πλήθος άγνωστων ανθρώπων που επισκέπτονται το σπίτι. Είναι πάντα καλύτερο να κρατάμε τα κατοικίδιά μας ήρεμα και καθησυχασμένα, αντί να τους προσθέτουμε έξτρα άγχος και δυσφορία ντύνοντάς τα και τα ίδια» προσθέτει. 

Όπως επισημαίνει ο Έντι Κλάτον, καθηγητής κτηνιατρικής αναισθησιολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το να ντύνει κανείς μια γάτα π.χ με άβολα φτερά νυχτερίδας, ίσως αποδειχτεί επικίνδυνο όταν το ζώο βγει από το σπίτι, ή οδηγήσει ακόμη και σε πνιγμό

«Όσον αφορά τις γάτες, δεν μπορείς να τις περιορίσεις, μπορούν να φύγουν από το σπίτι ακόμη και ντυμένες κάπως. Η ιδέα τής μεταμφίεσης ως πλάσματος του Χάλοουιν είναι επικίνδυνη. Δυστυχώς, εκφράζει περισσότερο τους ιδιοκτήτες παρά τα ίδια τα ζώα» λέει. 

Μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να ντύνουμε τα κατοικίδια στο Χάλοουιν Facebook Twitter

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις γάτες που έχουν λουράκια στο λαιμό είναι πως, περνώντας από βλάστηση, το λουράκι μπορεί να πιαστεί και το ζώο να πάθει ασφυξία. Αν η γάτα παγιδευτεί και δε νιαουρίσει, μπορεί να μείνει εκεί για μεγάλο διάστημα μέχρι κάποιος να τη βρει». 

Κι έπειτα, υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, «με τις στολές να ταπεινώνουν το ζώο», όπως το θέτει ο καθηγητής Κλάτον. 

«Θα ντύνατε το παιδί σας να μοιάζει ηλίθιο και οι άνθρωποι να σχολιάζουν ότι είναι ο "σκύλος - Δράκουλας"; Δεν αντιμετωπίζεις έτσι τους σκύλους ως σκύλους και τις γάτες ως γάτες» σημειώνει. 

Με πληροφορίες από Telegraph 


 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM