NASA: Διαστημική κάψουλα φέρνει δείγμα αστεροειδούς στη Γη

NASA: Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Η κάψουλα Osiris-Rex φέρνει ένα δείγμα αστεροειδούς στη Γη και η NASA θα μεταδώσει σήμερα ζωντανά την άφιξη.

Μια επταετής αποστολή θα ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς οι επιστήμονες της NASA περιμένουν ένα δείγμα πετρώματος από τον Bennu, έναν αστεροειδή, που μπορεί να περιέχει στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος και της ζωής.

H αποστολή με το δείγμα αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα σε μια έρημο της Γιούτα, περίπου 80 μίλια νοτιοδυτικά του Σολτ Λέικ Σίτι, περίπου στις 11 το βράδυ (για την Ευρώπη). Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά την άφιξη στο κανάλι της στο YouTube.

Νωρίτερα σήμερα η ομάδα διοίκησης του OSIRIS-REX διεξήγαγε τη διαδικασία που αποκαλείται «go-or-no-go poll» για να καθορίσει αν το διαστημικό σκάφος θα απελευθερώσει την κάψουλα. Εάν η ομάδα διοίκησης είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε κίνδυνος για τους ανθρώπους ή για περιουσίες στο έδαφος, θα είχε εκτρέψει την πορεία του διαστημικού σκάφους και θα επιχειρούσε μια δεύτερη επιστροφή του δείγματος του αστεροειδούς το 2025.

Όμως η κάψουλα απελευθερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες (για την Ευρώπη). Μόλις εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης μια σειρά από αλεξίπτωτα θα ανοίξουν αμέσως, επιβραδύνοντας την ταχύτητα της κάψουλας για μια ήπια προσγείωση.

 

Με πληροφορίες από New York Times 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM