Την πρώτη, ιστορική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες από όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με τη NASA. Η ανακοίνωση της σπουδαίας ανακάλυψης έγινε με ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου σε έξι πόλεις του κόσμου.
Οι επιστήμονες του Event Horizon Telescope-EHT ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά «φωτογράφησαν» τη μεγάλη μελανή οπή που βρίσκεται στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87).
Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, που δημιουργεί - μέσω της διασύνδεσης τους - ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο, ίδιας σχεδόν διαμέτρου με αυτή της Γης.
Η παρατήρηση της εξασφάλισε στους αστρονόμους μία πρώτη, θολή εικόνα του «ορίζοντα γεγονότων» της μαύρης τρύπας, μέσα από τον οποίον δεν υπάρχει σημείο επιστροφής και ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.
Ο φωτεινός δακτύλιος γύρω από την μελανή οπή, οφείλεται στα αέρια που στροβιλίζονται γύρω της, καθώς έλκονται από εκείνη, εκπέμποντας στο Διάστημα ακτίνες πολύ υψηλών ενεργειών (γ, Χ).
Οι ερευνητές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη μας.
Τέσσερις ομάδες επιστημόνων, από όλα τα σημεία του πλανήτη, εργάστηκαν με ειδικούς αλγορίθμους προκειμένου να μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να συνθέσουν το ιστορικό στιγμιότυπο.
Ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου πραγματοποιήθηκαν σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Σαγκάη, Ταϊπέι, Σαντιάγο και Τόκιο.
Στην παρουσίαση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας συμμετείχαν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας, ενώ στη Χιλή συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).
Μέχρι σήμερα, η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαιρόταν έμμεσα, από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή, πιο σωστά, τι υπάρχει γύρω από αυτήν.
Δείτε ζωντανά την ανακοίνωση:
σχόλια