NASA: Οι δύο εγκλωβισμένοι αστροναύτες του Starliner θα επιστρέψουν στη Γη με τη Space X

NASA: Οι δύο εγκλωβισμένοι αστροναύτες του Starliner θα επιστρέψουν στη Γη με τη Space X Facebook Twitter
Οι βετεράνοι αστροναύτες της NASA, Μπάρι «Μπατς» Γουίλμορ και Σουνίτα Γουίλιαμς / Φωτ.: EPA
0

Σχεδόν δύο μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Βαθμό, βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» οι δύο αστροναύτες του Starliner, Σούνι Γουίλιαμς και Μπατς Γουίλμορ.

Οι δύο αστροναύτες που αρχικά έφυγαν από τη Γη για το διάστημα τον Ιούνιο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι οκτώ ημερών, θα επιστρέψουν σε σχεδόν οκτώ μήνες, τον Φεβρουάριο του 2025. Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψουν τον Φεβρουάριο με την αποστολή SpaceX Crew-9, δηλαδή ανταγωνίστριας εταιρείας της Boeing.

«Καθώς λαμβάναμε όλο και περισσότερα δεδομένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατανοούσαμε την αβεβαιότητα των δεδομένων αυτών, μας έγινε πολύ σαφές ότι η καλύτερη πορεία δράσης ήταν να επιστρέψει το Starliner χωρίς πλήρωμα», ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, Steve Stich.

Σημείωσε παράλληλα, πως η NASA διαπίστωσε ότι «υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στην πρόβλεψη των προωθητήρων».

«Αν είχαμε έναν τρόπο να προβλέψουμε πραγματικά τι θα έκαναν οι προωθητήρες για την αποδέσμευση, και σε όλη τη διάρκεια της καύσης εξόδου από την τροχιά, και στην ακολουθία διαχωρισμού, νομίζω ότι θα είχαμε πάρει διαφορετική πορεία δράσης. Αλλά όταν εξετάσαμε τα δεδομένα και είδαμε το ενδεχόμενο αστοχίας των προωθητήρων με το πλήρωμα στο σκάφος ήταν πολύ μεγάλο το ρίσκο για το πλήρωμα, και έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, το Starliner παρουσίασε πολυάριθμες διαρροές ηλίου και άλλα τεχνικά προβλήματα, εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να μεταφέρει τους δυο αστροναύτες πίσω στη Γη με ασφάλεια.

«Έχουμε διαθέσιμο χρόνο πριν φέρουμε το Starliner πίσω στη Γη και θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε με σύνεση», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Αυγούστου ο επικεφαλής της διαστημικής αποστολής της NASA, Κεν Μπάουερσοξ, ενώ τόνισε πως η υπηρεσία συνεχίζει να συλλέγει και να αναλύει περισσότερα δεδομένα πριν λάβει μια απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τον Guardian, κανένας εκπρόσωπος της Boeing δεν ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, τροφοδοτώντας περαιτέρω εικασίες για προβλήματα μεταξύ της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και του εμπορικού εταίρου της.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος

Τech & Science / Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος

Mελέτη εντόπισε πως η πιθανότητα ανάπτυξης μερικών από τους πιο θανατηφόρους όγκους ήταν έως και πέντε φορές υψηλότερη σε γυναίκες που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Το TikTok αφαίρεσε το φίλτρο που κάνει τους χρήστες «υπέρβαρους» μετά από θύελλα αντιδράσεων

Τech & Science / Το TikTok αφαίρεσε το φίλτρο που κάνει τους χρήστες «υπέρβαρους» μετά από θύελλα αντιδράσεων

Πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις εικόνες τους «πριν και μετά» στην πλατφόρμα μαζί με αστεία για το πόσο διαφορετικοί φαίνονται, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για body shaming
LIFO NEWSROOM