Σε έρευνα που δείχνει ανάπτυξη αντισωμάτων στους περισσότερους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μελέτη πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, την οποία χαρακτήρισε «αισιόδοξη εξέλιξη».
Αρχικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εξήγησε γιατί υπάρχουν επιφυλάξεις για τα τεστ αντισωμάτων, καθώς η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει. «Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5% και το τεστ έχει ευαισθησία 98%, σημαίνει ότι αν κάναμε το τεστ και στους 1.000 ανθρώπους, θα βρίσκαμε 68 θετικούς. Οι 19 από αυτούς θα νόμιζαν ότι είχαν περάσει τον ιό, αλλά δεν τον είχαν περάσει. Όσο αυξάνεται το ποσοστό, αυξάνεται η επιτυχία του τεστ», είπε ο λοιμωξιολόγος.
Σε ό,τι αφορά στην έρευνα πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.
«Η μελέτη μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή στην ανίχνευση αντισωμάτων. Βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με πιθανότητα ψεύτικων θετικών μικρότερη του 1%. Ελέγχθηκε σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, που οι περισσότεροι είχαν περάσει την ήπια μορφή της νόσου και διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων. Το 92% που εξετάστηκαν 21 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό είχαν αντισώματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος αλλά επεσήμανε: «Το ερώτημα που θα πρέπει να μελετηθεί είναι το πόσο κρατά αυτή η ανοσία. Ο μόνος τρόπος είναι να παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο».