Το άγχος, η νευρικότητα ή η εξάντληση στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια μελέτη.
Σε μια εποχή που οι πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ οικογένειας, εργασίας και λοιπών υποχρεώσεων, δεν είναι ασυνήθιστο να υποφέρουν από ψυχική δυσφορία. Αλλά αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του εγκεφάλου έως και κατά 24%, διαπίστωσαν ερευνητές.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι παρακολούθησε 68.000 άτομα έως και 45 χρόνων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα ψυχολογικά συμπτώματα. Στοιχεία σχετικά με το ποιοι συμμετέχοντες συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια ελήφθησαν επίσης από μητρώα υγείας.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι δήλωναν ότι «συχνά» υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα ή εξάντληση - ήδη από την ηλικία των 45 ετών - είχαν 17 έως 24% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η ομάδα δήλωσε ότι ο λόγος της σύνδεσης παραμένει ασαφής, αλλά ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Γράφοντας στο περιοδικό Jama Network Open, αναφέρουν: «Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οι διαταραχές της μνήμης γίνονται όλο και πιο συχνές. Φυσικά, αυτό καθιστά σημαντική την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου. Από την άποψη της ψυχιατρικής, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, μέσω προσεκτικής μοντελοποίησης, διαπιστώσαμε μια σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψυχική δυσφορία και μιας οργανικής νόσου του εγκεφάλου. Σε αυτή τη μελέτη, τα συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες».
Πρόσθεσαν ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της εξάντλησης με την άνοια εντοπίστηκε σημαντικά μόνο στους άνδρες.
«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μεταξύ των ανδρών που αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα 'συχνά', ο βαθμός των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πιο σοβαρός και έτσι να σχετίζεται πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας».