Περίπου 20.000 θανάτους στην Ελλάδα απέτρεψαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.
Η μελέτη που προδημοσιεύεται στο MedRiχiv, διενεργήθηκε μεταξύ 11 Ιανουαρίου του 2020 και 8 Δεκεμβρίου του 2021 και καταδεικνύει, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Λύτρας μέσω Twitter, την μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Ο εμβολιασμός έσωσε περίπου 20.000 ζωές (σε πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων), για παράδειγμα η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει διπλάσιους νεκρούς αν δεν υπήρχαν εμβόλια» σημειώνει ο ίδιος.
![Τσιόδρας - Λύτρας](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2022-02-03/2.jpg?itok=Q_1AlB2-)
«Αν ο εμβολιασμός δεν ήταν διαθέσιμος, η πανδημία θα είχε πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια του μεγάλου κύματος της Δέλτα τον χειμώνα του 2021. Καθ'όλη τη διάρκεια της μελέτης, ο εμβολιασμός απέτρεψε περίπου 19,691 θανάτους από Covid (95% CI: 18,890-20,788) και 6,674 διασωληνώσεις (95% CI: 6,251-7,241)» αναφέρεται στη μελέτη.
Μελέτη μας (preprint) για αποτελεσματικότητα #COVID19 εμβολίων έναντι θανάτου κ βαριάς νόσου (=διασωλήνωση) στον 🇬🇷 πληθυσμό.https://t.co/0CfjS1ESz3
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) January 30, 2022
Καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν ΟΛΑ τα εμβόλια, και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές. Highlights:
«Ακριβώς λόγω αυτής της αποτελεσματικότητας, το παραμικρό εμβολιαστικό "κενό" ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, μεταφράζεται σε πολλούς βαρέως νοσούντες => θανάτους» εξηγεί ο κ. Λύτρας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί εμβολιασμένοι που αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν, όμως: (α) είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι ,(β) ο παρονομαστής (σύνολο εμβολιασμένων επί χρόνο παρακολούθησης) είναι πολύ μικρότερος (αν και μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη) και (γ) υπάρχει εντονότατο συγχυτικό σφάλμα λόγω ηλικίας, καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν υψηλότερο Μ.Ο ηλικίας από τους ανεμβολίαστους. Το (β)+(γ) σημαίνει ότι οι απλές αριθμητικές συγκρίσεις (εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι που πέθαναν/διασωληνώθηκαν), που είναι πολύ της μόδας, υποτιμούν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο από αυτόν που υπονοούν τέτοιες συγκρίσεις»
![Νέα μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα: Ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην Ελλάδα](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2022-02-03/emvoliasmenoi.png?itok=OG2SIT9O)
«Η μελέτη επιβεβαιώνει το τεράστιο ατομικό και συλλογικό όφελος από τον εμβολιασμό κατά της #COVID19, κι αυτό μάλιστα καταδεικνύεται σε ελληνικό πληθυσμό. Γι'αυτό εμβολιαζόμαστε με 3 δόσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες. Κι αν είμαστε ανεμβολίαστοι, ξεκινούμε *χθές*!» τονίζει ο κ. Λύτρας.