Νέο πρόστιμο - μαμούθ στην Google για τις διαφημίσεις και την AdSense

Νέο πρόστιμο - μαμούθ στην Google για τις διαφημίσεις και την AdSense Facebook Twitter
0

Πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ επέβαλλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google

To πρόστιμο αφορά κατηγορίες πως καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, αυτή τη φορά όσον αφορά το διαφημιστικό κομμάτι της, AdSense. 

Το πρόστιμο είναι το τρίτο που αποφασίζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, θεματοφύλακα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά την AdSense, η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που σύναψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστότοπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες. 

«Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες από την άποψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά πρακτικές κατά του ανταγωνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η απόφαση αφορά πρακτικές της εταιρείας την περίοδο 2006 - 2016. Τη συγκεκριμένη περίοδο η Google είχε μερίδιο άνω του 90% όσων αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις και πάνω από 75% όσον αφορά την διαφημιστική αγορά μέσω αναζητήσεων, πρόσθεσε η Κομισιόν.

Τον Ιούλιο του 2018, η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ (ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Android, του δωρεάν συστήματος επεξεργασίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή της υπηρεσίας της για διαδικτυακή αναζήτηση.

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, είχε καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 2,42 δισεκ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο με την εύνοια που παρείχε στην «Google Shopping», που συγκρίνει τιμές, σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Google άσκησε έφεση στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM