Nέο τεστ διαγιγνώσκει τον αυτισμό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με μία μόνο τρίχα

Nέο τεστ διαγιγνώσκει αυτισμό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με μία μόνο τρίχα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ για τον αυτισμό που όπως ισχυρίζονται μπορεί να βρει τους δείκτες κινδύνου με μία μόνο τρίχα.

Πρόκειται για μία καινοτομία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίσουν τον αυτισμό σε μικρά παιδιά πριν χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα.

Το τεστ - το οποίο βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης από την startup LinusBio με ομοσπονδιακή έγκριση - είναι ένα διαγνωστικό βοήθημα, που προορίζεται να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν τον αυτισμό, αλλά όχι να βασίζονται μόνο σε αυτό το τεστ για τη διάγνωση.

Επειδή τα μαλλιά καταγράφουν ένα ιστορικό έκθεσης σε μέταλλα και άλλες ουσίες, η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να τα αναλύσει για μοτίβα συγκεκριμένων μετάλλων, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζονται με τον αυτισμό.

Αυτό το τεστ είναι το πρώτο που αναλύει αυτό το είδος ιστορικού έκθεσης με την πάροδο του χρόνου. Η ανάλυση προβλέπει τον αυτισμό με ακρίβεια περίπου στο 81% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο Journal of Clinical Medicine.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν έγκαιρες θεραπείες παρέμβασης και επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μοντέλων θεραπείας για μικρά παιδιά.

«Η τεχνολογία είναι απίστευτα νέα. Η χρήση των μαλλιών και ο τύπος των μετρήσεων που κάνουν με τα μαλλιά είναι καινοτόμος», δήλωσε η δρ, Andrea Baccarelli, καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia, που δεν συμμετέχει στην έρευνα της εταιρείας. Χαρακτήρισε δε το τεστ «πρωτοποριακό».

Τα αίτια του αυτισμού παραμένουν ένα μυστήριο και το LinusBio μπαίνει σε μια συνεχή και έντονη συζήτηση σχετικά με τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίσουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν χιλιάδες παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του μητρικού στρες. 

«Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου λειτουργούν όλοι σε ένα υπόβαθρο γενετικού κινδύνου», δήλωσε η Heather Volk, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότεροι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το NBC News μίλησε με έξι ανεξάρτητους ειδικούς από διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με το τεστ της LinusBio. Αν και πολλοί ήταν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της υποκείμενης επιστήμης, οι περισσότεροι είπαν ότι απαιτείται προσοχή και περισσότερη έρευνα. Όλοι συμφώνησαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επαναληφθούν από άλλες ομάδες.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Το τεστ της LinusBio αναλύει την ιστορία του μεταβολισμού, σε ποιες ουσίες ή τοξίνες έχει εκτεθεί το παιδί με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον Manish Arora, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Icahn School of Medicine. 

Το τεστ με τη βοήθεια ενός λέιζερ κατά μήκος μιας τρίχας, χρησιμοποιεί την ενέργειά της για να τη μετατρέψει σε πλάσμα που στη συνέχεια υποβάλλεται σε ειδική ανάλυση. Ένα εκατοστό μαλλιών συλλαμβάνει δεδομένα περίπου ενός μήνα, είπε ο Arora.

Όπως οι δακτύλιοι ενός δέντρου ενημερώνουν τους επιστήμονες για τις συνθήκες ανάπτυξης κάθε χρόνο, έτσι και η τριχοφυΐα επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν τι συνέβαινε στο σώμα κάποιου σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Η LinusBio λέει ότι το τεστ της μπορεί να αποκαλύψει τον μεταβολισμό των μετάλλων σε βήματα 4-6 ωρών.

«Είναι σχεδόν σαν να έχεις μια κάμερα ασφαλείας όπου μπορείς να επιστρέψεις και να ρίξεις μια ματιά σε τέσσερις φωτογραφίες την ημέρα», είπε ο Baccarelli.

Η τεχνική δημιουργεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Εκεί αναλαμβάνει ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης βασισμένος σε μοτίβα, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι βιοδείκτες του αυτισμού.

«Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καθαρό ρυθμό του αυτισμού με μόλις ένα εκατοστό τρίχας», είπε ο Arora.

Ο Arora και η ομάδα του ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να βοηθήσει τα μικρά παιδιά, ακόμη και τα νεογέννητα, να λάβουν πρώιμες παρεμβάσεις για τον αυτισμό νωρίτερα από ό,τι μπορούν να το κάνουν οι επιστήμονες τώρα.

«Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται σε ηλικία 4 ετών κατά μέσο όρο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχει ήδη συμβεί κάποια ανάπτυξη του εγκεφάλου», είπε. «Θέλουμε να επιτρέψουμε την έγκαιρη παρέμβαση».

Δεν υπάρχει ακόμη βιολογικό τεστ για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αντίθετα, τα παιδιά συχνά διαγιγνώσκονται αφού οι γονείς παρατηρήσουν διαφορές στη συμπεριφορά, όπως αποφυγή οπτικής επαφής, καθυστερήσεις στην ομιλία κλπ.

Αλλά αυτές οι συμπεριφορές ποικίλλουν ευρέως και ο αυτισμός μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν νευρολογικές εξετάσεις, γλωσσικές αξιολογήσεις, παρατηρήσεις συμπεριφοράς και άλλες μεθόδους για τη διάγνωση ενός παιδιού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προβολές αυτισμού στους 18 και 24 μήνες.

Με πληροφορίες του NBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook μηνύουν τη Meta - Διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Διεθνή / Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Οι υπάλληλοι στην Κένυα εργάζονταν 8-10 ώρες ημερησίως και διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) - Μηνύουν τη Meta
LIFO NEWSROOM
Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 1 στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα deepfake σεξουαλικής φύσεως

Τech & Science / ΗΠΑ: Μία στις 6 γυναίκες στο Κογκρέσο έχει πέσει θύμα σεξουαλικού deepfake

Τα deepfakes, δηλαδή ψεύτικες εικόνες ή βίντεο ενός ατόμου που παράγονται χωρίς τη συναίνεσή του με τη χρήση AI και συχνά έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, μπορούν να δημιουργηθούν με εφαρμογές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ