Ο πρώτος δορυφόρος-σκουπιδιάρικο μαζεύει διαστημικά συντρίμμια γύρω από τη Γη - ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρώτος δορυφόρος-σκουπιδιάρικο μαζεύει διαστημικά συντρίμμια γύρω από τη Γη - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Ο δορυφόρος "RemoveDebris" είναι ο πρώτος πειραματικός δορυφόρος με αποστολή να καθαρίσει τον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη, από τα σκουπίδια της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. 

Υπολογίζεται πως περίπου 7.600 τόνοι «διαστημικών σκουπιδιών» περιστρέφονται γύρω από τη Γη - το αποτέλεσμα 60 χρόνων εξερεύνησης από τη NASA, τη Roscosmos, την ESA και τις υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες. 

Κάποια από αυτά τα υπολείμματα παλιών δορυφόρων, κινούνται εξωφρενικές ταχύτητες που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 48.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. 

Οι ερευνητές του Διαστήματος φοβούνται πως τα περίπου 40.000 διαστημικά συντρίμμια απειλούν να καταστρέψουν λειτουργικούς δορυφόρους και να προξενήσουν φθορές σε διαστημικούς σταθμούς. 

Ο "RemoveDebris" σχεδιάστηκε από ευρωπαϊκές διαστημικές εταιρείες και ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέθηκε σε τροχιά τον Ιούνιο από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. 

Την Κυριακή έγινε η πρώτη δοκιμαστική επιχείρηση και ο RemoveDebris κατάφερε να εγκλωβίσει ένα διαστημικό σκουπίδι με ένα δίχτυ που ανέπτυξε. Το δίχτυ μαζί με το μεταλλικό υπόλειμμα που έπιασε θα κατευθυνθούν προς την ατμόσφαιρα και θα καούν κατά την επανείσοδο τους στον πλανήτη. 

«Είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Γκουιλιέλμο Αγγλίετι, διευθυντής του Κέντρου Διαστήματος του Σάρεϊ. 

«Μπορεί η ιδέα να φαίνεται απλή, αλλά οι περιπλοκές της χρήσης ενός διχτυού στο διάστημα για να πιάσουμε ένα διαστημικό σκουπίδι μας πήραν αρκετά χρόνια μηχανικού σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ του Κέντρου, της Airbus και των συνεργατών μας. Ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνει αρκετή δουλειά». 

Μέσα στους επόμενους μήνες, ένα νέο σύστημα με κάμερες και ένα διαστημικό καμάκι θα δοκιμαστούν από την ίδια επιστημονική ομάδα. 

Όταν τελειώσει ο κύκλος των δοκιμών, μία ελαφριά και ανθεκτική μεμβράνη θα αναπτυχθεί για να θέσει τον δορυφόρο εκτός τροχιάς.

Χωρίς τη μεμβράνη, ο RemoveDebris θα χρειαζόταν περίπου 2,5 χρόνια για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης.

 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM