Ο πρώτος δορυφόρος-σκουπιδιάρικο μαζεύει διαστημικά συντρίμμια γύρω από τη Γη - ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρώτος δορυφόρος-σκουπιδιάρικο μαζεύει διαστημικά συντρίμμια γύρω από τη Γη - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Ο δορυφόρος "RemoveDebris" είναι ο πρώτος πειραματικός δορυφόρος με αποστολή να καθαρίσει τον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη, από τα σκουπίδια της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. 

Υπολογίζεται πως περίπου 7.600 τόνοι «διαστημικών σκουπιδιών» περιστρέφονται γύρω από τη Γη - το αποτέλεσμα 60 χρόνων εξερεύνησης από τη NASA, τη Roscosmos, την ESA και τις υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες. 

Κάποια από αυτά τα υπολείμματα παλιών δορυφόρων, κινούνται εξωφρενικές ταχύτητες που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 48.000 χιλιόμετρα ανά ώρα. 

Οι ερευνητές του Διαστήματος φοβούνται πως τα περίπου 40.000 διαστημικά συντρίμμια απειλούν να καταστρέψουν λειτουργικούς δορυφόρους και να προξενήσουν φθορές σε διαστημικούς σταθμούς. 

Ο "RemoveDebris" σχεδιάστηκε από ευρωπαϊκές διαστημικές εταιρείες και ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέθηκε σε τροχιά τον Ιούνιο από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. 

Την Κυριακή έγινε η πρώτη δοκιμαστική επιχείρηση και ο RemoveDebris κατάφερε να εγκλωβίσει ένα διαστημικό σκουπίδι με ένα δίχτυ που ανέπτυξε. Το δίχτυ μαζί με το μεταλλικό υπόλειμμα που έπιασε θα κατευθυνθούν προς την ατμόσφαιρα και θα καούν κατά την επανείσοδο τους στον πλανήτη. 

«Είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Γκουιλιέλμο Αγγλίετι, διευθυντής του Κέντρου Διαστήματος του Σάρεϊ. 

«Μπορεί η ιδέα να φαίνεται απλή, αλλά οι περιπλοκές της χρήσης ενός διχτυού στο διάστημα για να πιάσουμε ένα διαστημικό σκουπίδι μας πήραν αρκετά χρόνια μηχανικού σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ του Κέντρου, της Airbus και των συνεργατών μας. Ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνει αρκετή δουλειά». 

Μέσα στους επόμενους μήνες, ένα νέο σύστημα με κάμερες και ένα διαστημικό καμάκι θα δοκιμαστούν από την ίδια επιστημονική ομάδα. 

Όταν τελειώσει ο κύκλος των δοκιμών, μία ελαφριά και ανθεκτική μεμβράνη θα αναπτυχθεί για να θέσει τον δορυφόρο εκτός τροχιάς.

Χωρίς τη μεμβράνη, ο RemoveDebris θα χρειαζόταν περίπου 2,5 χρόνια για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης.

 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM