Μπορεί να μοιάζει εύκολο το να αποδεχθεί κανείς ότι οι αλγόριθμοι είναι αδιαμφισβήτητες μαθηματικές αλήθειες. Είναι βολικό γιατί στ' αλήθεια ποιος θέλει να ξοδέψει τον πολύτιμο χρόνο του για να αναλύσει και κατόπιν να αποδομήσει τόσο σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις;
Ωστόσο, ας μην ξεγελιόμαστε: οι αλγόριθμοι είναι περιορισμένα εργαλεία ειδικά σε ό,τι αφορά την κατανόηση του κόσμου. Η μη ανάλυσή τους συχνά τους μετατρέπει από εργαλείο σε ελάττωμα που οδηγεί σε προκαταλήψεις και λάθος ερμηνείες ενός γεγονότος. Αυτό που συμβαίνει στα social media και στο διαδίκτυο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η κοινή γνώμη φυσικά και δεν γίνεται να είναι αποτέλεσμα μίας μαθηματικής εξίσωσης και μόνο.
Σε αυτό το animation, το οποίο βασίζεται σε μια παρουσίαση του 2017 στο Royal Society of Arts (RSA) στο Λονδίνο, η Αμερικανίδα επιστήμονας δεδομένων Cathy O'Neil, συγγραφέας του Weapons of Destruction Math (2016), υποστηρίζει ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να είναι χρήσιμα εργαλεία μόνο όταν αναπτύσσονται λελογισμένα.
Όπως επισημαίνεται και στο animation η τεράστια δύναμή των αλγόριθμων που κατηγορούνται σχεδόν για όλα -ακόμη και για την εκλογή του Τραμπ- πρέπει να συνοδεύεται από την ύπαρξη ηθικής. Το πώς συμπεριφέρονται έχει σε μεγάλο ποσοστό να κάνει και με την ηθική συμπεριφορά των συντακτών τους.
Ναι, ο αλγόριθμος είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο που όμως απαιτεί διαρκή ρύθμιση: οι αλγόριθμοι είναι οι απόψεις μας, εμείς, αυτό που πράττουμε, επιλέγουμε και θέλουμε. Όχι μηχανές αλήθειας στις οποίες μπορεί να φορτώσει κανείς τις ευθύνες για λάθη στην πολιτική και κοινωνική ζωή...
σχόλια