Επτά ωάρια από του δύο τελευταίους επιζώντες βόρειους λευκούς ρινόκερους γονιμοποιήθηκαν τεχνητά με επιτυχία, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τη διάσωση του υπό εξαφάνιση είδους, όπως έκαναν γνωστό σήμερα οι επιστήμονες.
Το τελευταίο αρσενικό ζώο του είδους πέθανε πέρυσι στην Κένυα σε ηλικία 45 ετών. Πλέον στον πλανήτη έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκοί ρινόκεροι, οι οποίοι είναι μάλιστα κόρη και εγγονή του τελευταίου αρσενικού. Τα τρία ζώα ζούσαν μαζί σε ένα καταφύγιο της Κένυας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, από τα δύο θηλυκά ζώα γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία 7 ωάρια με τεχνητό τρόπο. Χρησιμοποιήθηκε σπέρμα που είχε καταψυχθεί από αρσενικά ζώα του είδους.
Η ομάδα των επιστημόνων εργάζεται υπό την ομπρέλα του Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για την Έρευνα την Άγριας Ζωής στο Βερολίνο.
«Αυτό ήταν το επόμενο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν έμβρυα που να μπορούν να μεταβιβασθούν με γενετικό τρόπο αργότερα σε παρένθετες μητέρες που ανήκουν στο είδος του νότιου λευκού ρινόκερου.
Συνολικά έγινε προσπάθεια να γονιμοποιηθούν 1ο ωάρια. «Είμαστε έκπληκτοι από το υψηλό ποσοστό που πετύχαμε καθώς δεν έχουμε τέτοια ποσοστά επιτυχίας με τους θηλυκούς νότιους λευκούς ρινόκερους που ζουν σε ζωολογικούς κήπους.
Τη δεκαετία του 1970 ζούσαν περίπου 20.000 ρινόκεροι στην Κένυα όμως η λαθροθηρία πλέον έχει μειώσει τον αριθμό τους σε 650. Σχεδόν όλοι ανήκουν στο είδος του μαύρου ρινόκερου.
σχόλια