Οι έξι εκφράσεις που κάνουμε για να επικοινωνήσουμε με το σκύλο και το μωρό μας

Οι έξι εκφράσεις που κάνουμε για να επικοινωνήσουμε με το σκύλο και το μωρό μας Facebook Twitter
0

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας ανακάλυψε ότι υπάρχουν έξι εκφράσεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν σκύλο και ένα μωρό.

Η «ψαροφατσούλα» (Fish face), η «κοροϊδευτική έκπληξη» (mock surprise) και η «ιδιαίτερη χαρά» (special happy) έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν μεταξύ γονέων και παιδιών.

Αυτή η μελέτη σύμφωνα με την Telegraph δείχνει ότι αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιούνται επίσης από ενήλικες που αλληλεπιδρούν με σκύλους, καθώς και τρεις εκφράσεις ακόμη:  «κοροϊδευτικό  σήκωμα φρυδιού δείγμα έκπληξης» (mock surprise brow),  το «κοροϊδευτικό στόμα έκπληξης» (mock surprise mouth) και η «κοροϊδευτική χαρούμενη έκπληξη».

Οι επιστήμονες επιστράτευσαν 42 άτομα που είχαν ένα παιδί κάτω των 18 μηνών και έναν οικογενειακό σκύλο στο σπίτι, στην πρώτη έρευνα του είδους της.

Τα μωρά κυμαίνονταν από τριών έως 17 μηνών, ενώ οι σκύλοι από ενός έως 12 ετών από διάφορες ράτσες αλλά και ημίαιμα.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μωρού, του σκύλου και ενός άλλου ενήλικα γίνονταν στα σπίτια των εθελοντών και καταγράφονταν με κάμερα. Οι ενήλικες συμπεριφέρονταν παρόμοια όταν αλληλεπιδρούσαν με τα μωρά και τα σκυλιά, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν τα ίδια πρόσωπα όταν συνομιλούσαν με τους συνομηλίκους τους.

Το πιο συνηθισμένο πρόσωπο που τράβηξε ήταν η έκφραση «special happy», η οποία, όπως λένε οι επιστήμονες, «είναι ουσιαστικά ένα έντονο χαμόγελο Duchenne» με ανοιχτό στόμα.

«Το χαμόγελο Duchenne περιγράφεται ως μια αυθόρμητη, γνήσια έκφραση ενός έντονου χαρούμενου συναισθήματος που επικοινωνεί ισχυρή κοινωνική ένταξη και ενδιαφέρον», αναφέρει η μελέτη. «Συνοδευόμενο με ανοιχτό στόμα, το χαμόγελο Duchenne γίνεται αντιληπτό ως ακόμη πιο χαρούμενο σε αντίθεση με την εκδοχή του ίδιου χαμόγελου με κλειστό στόμα».

Οι έξι εκφράσεις που κάνουμε για να επικοινωνήσουμε με το σκύλο και το μωρό μας Facebook Twitter

Η δημοτικότητα αυτής της έκφρασης του προσώπου αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες επιθυμούν να περάσουν στα βρέφη και τα ζώα την εντύπωση ότι είναι χαρούμενοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο χαμόγελο έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις θετικές αλληλεπιδράσεις με ένα βρέφος και τώρα μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την υπόθεση και στους σκύλους συντρόφους», λένε οι επιστήμονες.

Προσθέτουν ότι οι εκφράσεις προσώπου είναι πιθανό να αποτελούν βασικό συστατικό των ανθρώπινων σχέσεων με τα μωρά και τα κατοικίδια ζώα μας, λέγοντας ότι είναι πιθανώς το κλειδί για να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε την προσοχή τους, να προωθήσουμε τις συναισθηματικά θετικές αλληλεπιδράσεις και να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι και οι έξι εκφράσεις του προσώπου είναι χαρακτηριστικές τόσο στην επικοινωνία προς βρέφη όσο και προς σκύλους, αλλά είναι σπάνιες ή απουσιάζουν εντελώς από την επικοινωνία προς ενήλικες».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM