Κάποιοι δεν θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη την ώρα που γυμνάζονται. Δεν θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστική την εικόνα τους τη στιγμή που ιδρώνουν πάνω στον διάδρομο, ή κάνουν γκριμάτσες προσπαθώντας να σηκώνουν βάρη.
Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που αρέσκονται να βλέπουν την εικόνα τους ενώ προπονούνται. Εξάλλου, τα γυμναστήρια είναι γεμάτα καθρέφτες. Αυτοί ίσως να ενθουσιαστούν περισσότερο με την τελευταία τάση για τη γυμναστική στο σπίτι: τους «έξυπνους» καθρέφτες.
Έχουν ύψος περίπου 1,80 μ. και πρόκειται για high-tech καθρέφτες που περιλαμβάνουν υπολογιστή, συνδέονται στο διαδίκτυο και λειτουργούν ως οθόνη βίντεο. Ο χρήστης συνδέεται με έναν γυμναστή online, που μετά εμφανίζεται στον καθρέφτη/ οθόνη, μαζί με την αντανάκλαση του ανθρώπου που γυμνάζεται.
Στις πιο εξελιγμένες συσκευές, ο καθρέφτης έχει κάμερες και ηχεία, ώστε ο γυμναστής να βλέπει τις κινήσεις και να προτείνει αλλαγές. Οι χρήστες έχουν την επιλογή για κατ’ ιδίαν ή ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης. Στους πιο απλούς καθρέφτες, μπορείς να δεις και να ακούσεις τον γυμναστή, αλλά όχι το αντίστροφο. Τα μαθήματα σε αυτή την περίπτωση συνήθως δεν είναι live και αντί για αυτό ο χρήστης έχει πρόσβαση σε βίντεο προγραμμάτων γυμναστικής.
Συνήθως, απαιτούνται τουλάχιστον 1.300 δολάρια- συν τη μηνιαία συνδρομή- είτε για το μοντέλο πιο υψηλών προδιαγραφών, είτε για το βασικό, σύμφωνα με το BBC. Οι καθρέφτες- οθόνες αφής συνήθως έχουν διάφορους αισθητήρες, που συνδέονται με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να προτείνει βελτιώσεις για τις κινήσεις.
«Η γυμναστική μπροστά από την εικόνα σου μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες, για παράδειγμα για την τεχνική τρεξίματος ή την άρση βαρών. Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί στα αισθητικά κίνητρα για τη γυμναστική. Μπορείς να δεις τους μύες σε δράση και αυτό μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση», λέει αρχικά στο BBC ο δρ. Άντονι Παπαθωμάς, αθλητικός ψυχολόγος στο Loughborough University.
«Η ανησυχία μου θα ήταν πώς θα νιώσουν με αυτό οι άνθρωποι που έχουν ανασφάλειες για το σώμα τους. Μπορεί να είναι πρόβλημα για εκείνους που ξεκίνησαν τώρα να γυμνάζονται και θέλουν να κάνουν μια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Ακόμη και σε αυτούς που ασκούνται τακτικά, ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν διαταραχή σωματικής δυσμορφίας ή διατροφικές διαταρχές και για εκείνους το να βλέπουν μια αντανάκλαση ενώ προπονούνται μπορεί να είναι ενοχλητικό», συμπληρώνει.
Παρόμοια μορφή high-tech καθρεφτών μπαίνει τώρα στην αγορά, με αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη που αξιολογούν το δέρμα. Γαλλική εταιρεία κατασκευάζει δύο τέτοια προϊόντα, που στοχεύουν να πάρουν τη θέση του καθρέφτη που υπάρχει πάνω από τον νιπτήρα του μπάνιου.
Αυτοί οι καθρέφτες χρησιμοποιούν κάμερα και αισθητήρες υπεριώδους ακτινοβολίας για να αναλύσουν το δέρμα και τη θερμοκρασία ενός ανθρώπου και στη συνέχεια προτείνουν κινήσεις για τη φροντίδα. Επίσης ο χρήσης μπορεί να έχει πρόσβαση σε tutorials για τη φροντίδα του δέρματος, με συνδρομή.
Η ψυχολόγος δρ. Έλενα Τουρώνη εκφράζει ανησυχία και για τις δύο κατηγορίες «έξυπνων» καθρεφτών. «Για κάποιον που ήδη είναι επικεντρωμένος στην τελειότητα και πιθανότατα ήδη παρατηρεί κάθε “ελάττωμα” στο σώμα του, αυτοί οι καθρέφτες θα μπορούσαν να ενισχύουν τέτοιου είδους ψυχολογικές δυσκολίες», επισημαίνει.
Τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι άνθρωποι εμμονή με την τελειότητα υπογραμμίζει και ο ψυχολόγος Λι Τσέιμπερς. Όμως, συμπληρώνει ότι οι έξυπνοι καθρέφτες επίσης «έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν τις υγιεινές επιλογές και να υποκινούν υγιεινές συμπεριφορές». Επιπλέον, συμπληρώνει ότι ο καθρέφτης γυμναστικής θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος για ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να πάνε στο γυμναστήριο, αλλά θέλουν να ξέρουν πώς τα πηγαίνουν.