Γερμανοί επιστήμονες ενεργοποίησαν τον «μεγαλύτερο τεχνητό ήλιο του κόσμου», με την ελπίδα, οι έντονες πηγές φωτός να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.
Το πείραμα Synlight στο Jülich, περίπου 19 μίλια δυτικά της Κολωνίας, αποτελείται από 149 προβολείς που παράγουν φως περίπου 10.000 φορές την ένταση του φυσικού ηλιακού φωτός πάνω στη Γη.
Όταν όλες οι λάμπες στραφούν προς ένα σημείο, τότε τα όργανα μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασίες γύρω στους 3,500C - περίπου δύο έως τρεις φορές την θερμοκρασία μιας υψικαμίνου. Το πείραμα στεγάζεται στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, σε ένα προστατευτικό θάλαμο ακτινοβολίας.
Ο σκοπός του πειράματος είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη ρύθμιση για τη συγκέντρωση φυσικού φωτός για να τροφοδοτήσει μια αντίδραση για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου.
Το πείραμα Synlight ερευνά την πιθανότητα μια τέτοια κατασκευή να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει μια αντίδραση ώστε να εξαχθεί υδρογόνο από υδρατμούς, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως πηγή καυσίμου για αεροπλάνα και αυτοκίνητα .
Το Synlight χρησιμοποιεί σήμερα ένα τεράστιο ποσό ενέργειας - τέσσερις ώρες λειτουργίας καταναλώνει όση ηλεκτρική ενέργεια ένα τετραμελές νοικοκυριό σε ένα χρόνο - αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον το φυσικό φως του ήλιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, με έναν ουδέτερο για το ισοζύγιο του άνθρακα τρόπο.
«Θα χρειαστούμε δισεκατομμύρια τόνους υδρογόνου, αν θέλουμε να κινούμε τα αεροπλάνα και αυτοκίνητα χωρίς εκπομπές CO2 στα καύσιμα», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρο Hoffschmidt. «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται ,έτσι πρέπει να επιταχυνθεί και η καινοτομία», σημείωσε.
Πηγή: theguardian.com