Ένα κρανίο αγελάδας από το 3.000 π.Χ ενδεχομένως να φέρει τα ίχνη της αρχαιότερης κτηνιατρικής επέμβασης που έχει διαπιστωθεί ποτέ.
Η ανάλυση του σχεδόν πλήρους κρανίου, που βρέθηκε σε μία νεολιθική τοποθεσία της Γαλλίας, αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.
Το κρανίο χρονολογείαι μεταξύ του 3.400 π.Χ και του 3.000 π.Χ. και βρέθηκε από την ομάδα του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ραμίρεζ Ρότσιπου, στη δυτική Γαλλία.
Το κρανίο φέρει μία σχεδόν τετράγωνη τρύπα στον δεξιό πρόσθιο λοβό.
Η τρύπα έχει διαστάσεις 6,5Χ4,6 εκατοστά και η ανάλυση της δείχνει ότι δεν προκλήθηκε από χτύπημα (όπως από μετωπική σύγκρουση με άλλη αγελάδα), αλλά από κάποιο πρωτόγονο τρυπάνι.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για το αρχαιότερο ίχνος χειρουργικών πειραματισμών πάνω σε ζώο, που έχει βρεθεί ποτέ.
Οι ίδιοι πιστεύουν πως, είτε η επέμβαση απέτυχε και το ζώο πέθανε, είτε οι τομές έγιναν στο ζώο αφού αυτό είχε πέσει νεκρό.
Ενδείξεις χειρουργικών επεμβάσεων σε ανθρώπινα κρανία υπάρχουν ήδη από τη μεσολιθική περίοδο (10.000 έως 2.700 π.Χ.).
Οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ανέπτυξαν τις χειρουργικές τους ικανότητες κάνοντας σε κρανία μεγάλων ζώων και σε πτώματα ανθρώπων, πριν επιχειρήσουν αντίστοιχες επεμβάσεις σε ζωντανούς ανθρώπους.
Πάντως οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα, το άνοιγμα της τρύπας να έγινε στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού και όχι κατά την «εξάσκηση» των πρωτόγονων χειρουργών.
σχόλια