Οι millennials βλάπτουν την ακοή τους με τη δυνατή μουσική προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Οι millennials βλάπτουν την ακοή τους με τη δυνατή μουσική προειδοποιεί ο ΠΟΥ Facebook Twitter
0

Μια ολόκληρη γενιά, των millennials, βλάπτει την ακοή της, καθώς χρησιμοποιεί συσκευές αναπαραγωγής ήχου που δεν περιορίζουν την επικίνδυνη για την ακοή υψηλή ηχητική ένταση, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ήδη, 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκ των οποίων 34 εκατομμύρια παιδιά, αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τα 360 εκατομμύρια το 2010, την ώρα που έως το 2050 ο αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στα 900 εκατομμύρια, ήτοι 1 στους 10 ανθρώπους, αναφέρει η υπηρεσία υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΠΟΥ, εντούτοις, δεν γνωρίζει σε ποιο ποσοστό τα προβλήματα αυτά συνδέονται συγκεκριμένα με την κακή χρήση των συσκευών αναπαραγωγής ήχου.

Περίπου το 50% των νέων ηλικίας 12-35 ετών, ήτοι 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν προβλήματα στην ακοή τους εξαιτίας της «παρατεταμένης κι υπερβολικής έκθεσής τους σε δυνατούς ήχους», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας ακοής κάνοντας απλά ό,τι πραγματικά απολαμβάνουν να κάνουν, δηλαδή να ακούνε συχνά μουσική από τα ακουστικά των συσκευών τους» επισήμανε σε μια συνέντευξη τύπου η Σέλι Τσάντχα του προγράμματος πρόληψης της κώφωσης κι έλλειψης ακοής του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους κατασκευαστές και τους ρυθμιστικούς φορείς να διασφαλίσουν ότι τα smartphone και άλλες συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή mp3, διαθέτουν λογισμικά, που μπορούν να εγγυηθούν ότι οι καταναλωτές δεν θα ακούνε πολύ δυνατά μουσική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτό που προτείνουμε είναι η πρόβλεψη ορισμένων λειτουργιών όπως η αυτόματη μείωση της έντασης και η δυνατότητα ελέγχου από τους γονείς της έντασης, προκειμένου όταν κάποιος ξεπεράσει το όριο της έντασης, να υπάρχει η επιλογή η συσκευή να μειώνει αυτόματα τον ήχο σε ένα επίπεδο που δεν θα είναι βλαβερό για την ακοή τους» σημείωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η προσπάθειά μας μέσω αυτής της προδιαγραφής είναι να δώσει στον χρήστη τη δύναμη να κάνει τη σωστή ηχητική επιλογή ή να πάρει το ρίσκο να υποστεί απώλεια ακοής ή εμβοή λίγα χρόνια αργότερα» είπε η Σέλι Τσάντχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM