Μιαπλατφόρμα περιεχομένου του internet που πραγματικά άνθησε με τη διάδοση τωνευρυζωνικών (γρήγορων) συνδέσεων, είναι το video. Πλατφόρμα που έλαβε μια εκνέου διάσταση λόγω και της διαθεσιμότητας "on demand". ("Θέλω να δω ΤΩΡΑ τοvideo του Sabotage των Beastie Boys και μετά Δυναστεία!"). Δεν είναι τυχαίο πωςμετά την καθολική επιτυχία του YouTube, που είχε ως αποκορύφωμα την εξαγορά τουγια 1,6 δις. δολάρια από το Google, ξεπήδησαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες,video on demand ιστότοποι (vimeo, metacafe, κ.λπ.) που ουσιαστικά κλωνοποιούσαντην αρχική ιδέα με ελάχιστες προσθήκες.
Όπωςήταν φυσικό αυτό το κύμα των εξελίξεων θα έφερνε μαζί του και κάποια νέα γιατη λεγόμενη Web TV, τη διαδικτυακή μορφή τηλεόρασης. Όλα δείχνουν πως η ιδέασυγχώνευσης της «κορωνίδας της οικιακής κουλτούρας» με το internet, μετά από διάφορα αποτυχημένα ή ημιεπιτυχημέναπειράματα, αρχίζει να παίρνει σχήμα και να συζητιέται όλο και περισσότερο στουςεπιχειρηματικούς κύκλους.
Πρώτοσημείο-σταθμός είναι η ανάπτυξη του Joost (http://www.joost.com/), από τουςιδρυτές του Skype και του Kazaa, Niklas Zennström και Janus Friis. Το Joost ξεκίνησενα αναπτύσσεται με μυστικότητα το 2006, με την ονομασία The Venice Project καιμέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με χρήματα που προήλθαν από την εξαγορά τουSkype από το eBay και άλλους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο μιντιακόςκολοσσός Viacom, πέρασε ήδη στη φάση open beta. Πράγμα που σημαίνει ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι,πληκτρολογούν τη διεύθυνση και μέσω προσκλήσεων, που δίνονται πλέον ελεύθερααπό το site, κατεβάζουν το πρόγραμμα και έχουν μια πρώτη γεύση από το μέλλον!
Ήδη τοJoost έχει κλείσει συμφωνίες για την προβολή του προγράμματος καναλιών όπως τοMTV και εταιρειών σαν την Paramount Pictures, Ministry of Sound TV, WarnerMusic, Endemol και CBS.
Google,να ένα μήλο!
Τιςτελευταίες ημέρες στα blogs του Wired (www.wired.com)ολοένα και φουντώνουν οι φήμες περί επικείμενης συνεργασίας μεταξύ Google καιApple σε θέματα online αποθηκευτικού χώρου. Χρειάστηκε μόνο μία μικρή αναφοράαπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Έρικ Σμιντ (ο οποίος,σημειωτέον είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple) και μιασιωπηλή αποδοχή του τύπου "stay tuned" από τον διευθύνοντα της Apple, Στιβ Τζομπς,ώστε να οργιάσει το σούσουρο. Η όληιστορία αφορά στην παροχή φθηνού online αποθηκευτικού χώρου στους χρήστες Mac,από το σύστημα διασυνδεδεμένων υπολογιστών της κολοσσιαίας βάσης δεδομένων τηςGoogle. Μέχρι τώρα οι χρήστες των Mac ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν περίπου100 δολάρια το χρόνο για τη χρήση της υπηρεσίας της Apple "Mac" που τουςπαρέχει 1 gigabyte, την ίδια στιγμή που η Google μοιράζει δωρεάν gigabytesστους χρήστες της.
«Η Appleέχει πολύ καλή αντίληψη του interface και της σχέσης του με τους χρήστες, αλλάδεν διαθέτει αυτό το σύστημα βάσεων δεδομένων που έχει η Google», ήταν η δήλωσητου Έρικ Σμιντ.
ΠάρεΔημοκρατία!
Και μιαςκαι αναφερθήκαμε στο online βίντεο και το Internet TV, δε θα μπορούσαμε ναπαραλείψουμε τη συμβολή της κοινότητας open source, στη δημιουργία μιας «όλα σεένα» πλατφόρμας βίντεο με την ονομασία Democracy (http://www.getdemocracy.com/). Μεχρηματοδότηση από τη Mozilla, τον οργανισμό που χάρισε στον κόσμο το ποίημα πουλέγεται Firefox, το δεύτερο δημοφιλέστερο browser μετά τον Internet Explorer,και με τις ευλογίες του περιοδικού Wired καθώς και το μεράκι του community, έχτισανένα πολυμορφικό εργαλείο που σίγουρα θα ακούσεις να συζητιέται στο άμεσομέλλον.
Το"Democracy Player", που σύντομα θα μετονομαστεί σε "Miro", παίζει κάθε γνωστόformat βίντεο, κατεβάζει στον υπολογιστή σου κάθε βίντεο από το YouTube καιτους κλώνους του, παίζει κάθε ελεύθερο κανάλι διαδικτυακής TV, προσφέρειαναπαραγωγή εικόνας υψηλής πιστότητας, συνεργάζεται άψογα με torrent clients,είναι τόσο εύκολο στη χρήση σαν να ανοίγεις την τηλεόραση, ενώ, τέλος,υποστηρίζει Ελληνικά.
• ΕάνΕνδιαφέρεστε να μάθετε τι είναι επιτέλους το «ανοιχτό λογισμικό» ή «OpenSource», η Κοινότητα ΕλεύθερουΛογισμικού ΕΜΠ διοργανώνει την Παρασκευή 15 Ιουνίου, από τις 10:30 έως τις20:00, ημερίδα με θέμα "Ελεύθερο Λογισμικό και ΕναλλακτικέςΤεχνολογίες" στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ στηνΠολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Πληροφορίες: http://foss.ntua.gr
σχόλια