Ορισμένα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την ψυχική υγεία και προκαλούν κατάθλιψη

Ορισμένα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την ψυχική υγεία και προκαλούν κατάθλιψη Facebook Twitter
0

Βέλγοι επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις ότι μερικά βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο, σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου και ειδικότερα με την κατάθλιψη.

Η νέα επιστημονική έρευνα βρήκε για πρώτη φορά ότι δύο είδη μικροοργανισμών βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες στα καταθλιπτικά άτομα από ό,τι σε όσους έχουν καλή ψυχική υγεία.

Η σχέση μικροβίων και ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα επιστημονικής συζήτησης εδώ και μερικά χρόνια. Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι η ύπαρξη ή η απουσία ορισμένων βακτηρίων εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στην ψυχική κατάσταση ορισμένων τουλάχιστον ανθρώπων. Πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι τα βακτήρια παράγουν ουσίες που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και κατ' επέκταση τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιερόεν Ράες του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν και του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας, που μελέτησαν δύο ομάδες από 1.054 Βέλγους και 1.064 Ολλανδούς (ορισμένοι από αυτούς με διαγνωσμένη κατάθλιψη), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας Nature Microbiology, σύμφωνα με τα Science, Guardian και Independent.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο είδη βακτηρίων (Coprococcus και Dialister) υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου επίπεδα στο έντερο των ανθρώπων με κατάθλιψη, είτε αυτοί παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είτε όχι, ανεξαρτήτως επίσης της ηλικίας και του φύλου τους.

Η διαπίστωση αυτή δεν αποδεικνύει ότι τα εντερικά μικρόβια όντως επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, καθώς μπορεί να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή η κατάθλιψη να ευνοεί ορισμένα βακτήρια, ενώ άλλα όχι. Πάντως η νέα μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου «συνομιλούν» με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας ουσίες (νευροδιαβιβαστές), όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που παίζουν ζωτικό ρόλο για την ψυχική υγεία και εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

Αν επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες ότι τα χαμηλά επίπεδα των συγκεκριμένων βακτηρίων ευθύνονται -σε ένα βαθμό τουλάχιστον- για την κατάθλιψη, τότε ανοίγει ο δρόμος για προβιοτικές και άλλες θεραπείες που θα ενισχύουν τους πληθυσμούς αυτών των μικροοργανισμών μέσα στο έντερο. Όμως εωσότου γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους, θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες σε ζώα, συνεπώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Εξάλλου, μια άλλη βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική ομάδα, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας Nature Biotechnology, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πάνω από 100 άγνωστα έως τώρα είδη βακτηρίων του υγιούς ανθρωπίνου εντέρου. Η μελέτη, που βασίστηκε στη γενετική ανάλυση κοπράνων, έφερε στο φως 273 διαφορετικά βακτηριακά είδη, από τα οποία 105 απομονώθηκαν για πρώτη φορά.

Τα νέα ευρήματα αποτελούν τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα κατάλογο του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο εμπλέκεται σε μια ποικιλία διαταραχών, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και, όπως φαίνεται, οι ψυχικές διαταραχές.

Περίπου το 2% του σωματικού βάρους ενός ανθρώπου οφείλεται στα βακτήρια που φιλοξενεί. Το μεγαλύτερο μικροβιακό οικοσύστημα βρίσκεται μέσα στο έντερο, όπου ζουν τρισεκατομμύρια μικρόβια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM