Οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν την εγχώρια πρόσβαση στην εφαρμογή Clubhouse, καθώς προσελκύει αμέτρητο αριθμό Κινέζων σε μη λογοκριμένες, διασυνοριακές συζητήσεις για θέματα πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αμερικανική εφαρμογή, η οποία λειτουργεί μόνο σε iPhone και έπειτα από πρόσκληση, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν συζητήσεις και συνεντεύξεις σε διαδικτυακές αίθουσες όπως γίνεται σε τηλεδιασκέψεις.
Έγινε ξαφνικά δημοφιλής την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ταμπού όπως η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και οι διώξεις των Ουιγούρων.
Το απόγευμα της Δευτέρας οι Κινέζοι χρήστες ανέφεραν ότι η πλατφόρμα δεν ήταν πλέον διαθέσιμη, τερματίζοντας μια σύντομη περίοδο ελεύθερης πολιτικής έκφρασης σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να την καταστείλει.
Η κίνηση αυτή είχε προβλεφθεί στην πλατφόρμα Weibo- το κινεζικό Twitter- όπου οι χρήστες έσπευσαν να «εκτιμήσουν μια τόσο σύντομη και ανοιχτή ευκαιρία για διάλογο».
Οι χρήστες μοιράστηκαν τις αποκαλύψεις του Clubhouse και σχολίασαν τη σπάνια ευκαιρία, που είχαν τα άτομα στην ηπειρωτική Κίνα να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα θέματα πολιτικής και φύλου με άτομα στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.
Ένας χρήστης το χαρακτήρισε ως «Αναγέννηση της Κίνας». Ένα σχετικό hashtag δε, προβλήθηκε περισσότερες από 50 εκατομμύρια φορές. Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες σύντομα απομακρύνθηκαν και από το ίντερνετ. Το hashtag που σχετίζεται με τον αποκλεισμό του Clubhouse, προβλήθηκε τουλάχιστον 50.000 φορές πριν λογοκριθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σχετικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα σάιτ ηλεκτρονικού εμπορίου πωλούν κωδικούς πρόσκλησης, με την τιμή να φτάνει έως και τα 70 δολάρια.
Το Σαββατοκύριακο δε, Κινέζοι δημοσιογράφοι, αναλυτές και χρήστες του Twitter παρακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ χιλιάδων Χαν Κινέζων, Ουιγούρων και κατοίκων της Ταϊβάν, συζητώντας ελεύθερα ευαίσθητα θέματα, όπως στρατόπεδα κράτησης στο Σινγιάνγκ, επιτήρηση και Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που άκουγαν, μερικές από τις θεματικές φιλοξένησαν «απίστευτα ειλικρινείς» συνομιλίες σχετικά με τα στρατόπεδα κράτησης των Ουιγούρων και τις περιπτώσεις κακοποίησης στην ηπειρωτική Κίνα.
Αρκετά άτομα επισήμαναν ωστόσο ότι τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών δεν ήταν αντιπροσωπευτικά των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα.
Το διαδίκτυο στην Κίνα υπόκειται σε έλεγχο σε μεγάλο βαθμό, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από παρόχους υπηρεσιών που κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις σχετικά με το τι θα ήθελε η κυβέρνηση να λογοκρίνει.
Απαγορεύονται οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το WhatsApp, το Facebook, το YouTube και το Twitter ενώ έχουν μπλοκαριστεί από τη χρήση τους άνθρωποι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την δημοσιογράφο Zhang Zhan.
Οι συνομιλίες του Clubhouse δεν καταγράφονται από την εφαρμογή, προσφέροντας ένα ορισμένο επίπεδο απορρήτου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, το κρατικό ταμπλόιντ της Κίνας, οι Global Times, έκανε λόγο για την ξαφνική δημοτικότητα της εφαρμογής, αλλά πρωτίστως αναφέρθηκε στους χρήστες που βρήκαν τις πολιτικές συζητήσεις «βαρετές» ή μονόπλευρες, και χαρακτήρισαν τις συζητήσεις αναφορικά με τα στρατόπεδα Xinjiang ως «φήμες με ελλείψεις αποδεικτικών στοιχείων».
Με πληροφορίες του Guardian