Για ένα «πολύ θετικό βήμα" προς τη δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου κατά του καρκίνου που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους καρκινικούς όγκους, κάνουν λόγο επιστήμονες, δημιουργώντας ελπίδες για την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών της ασθένειας.
Γράφοντας στο Nature , μια διεθνής ομάδα ερευνητών περιέγραψε πώς έλαβε τμήματα του κώδικα γενετικής RNA του καρκίνου, τα «εμφύτευσε» σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια λίπους και στη συνέχεια με ένεση τοποθέτησε το μείγμα στον οργανισμό τριών ασθενών σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών «απάντησε» με την παραγωγή «δολοφονικών» κυττάρων-Τ που έχουν σχεδιαστεί για να επιτεθούν στον καρκίνο.
Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση "επιθετικών όγκων σε ποντίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ugur Sahin από το Johannes Gutenberg University στη Γερμανία.Οι ερευνητές έκαναν μάλιστα λόγο για εμβόλια γρήγορα και φθηνά στην παραγωγή τους.
Σε έναν ασθενή, ο όγκος στον λεμφαδένα μειώθηκε μετά το εμβόλιο, ενώ ένας άλλος ασθενής, του οποίου οι όγκοι είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά, ήταν χωρίς καρκίνο επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Ο τρίτος ασθενής είχε οκτώ όγκους που είχαν εξαπλωθεί από το δέρμα στους πνεύμονές του. Αυτοί οι όγκοι παρέμειναν «κλινικά σταθεροί" μετά το εμβόλιο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η ανοσοθεραπεία του καρκίνου σήμερα προκαλεί σημαντικό ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα και χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.
Το εμβόλιο παράγει επίσης περιορισμένες παρενέργειες, αντίθετα με τις βαριές συνέπειες της χημειοθεραπείας. Ενώ παραδοσιακή θεραπεία του καρκίνου των όρχεων για και άλλες μορφές της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, ο καρκίνος του πνεύμονα, το μελάνωμα, και ορισμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου και του λαιμού έχουν αποδειχθεί δύσκολο να θεραπευτούν.
Ο καθηγητής Alan Melcher, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο είναι ένα ραγδαία εξελισσόμενο και συναρπαστικό πεδίο. Αυτή η νέα μελέτη, σε ποντικούς και σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, δείχνει ότι μία ανοσοαπόκριση μπορεί να προκληθεί από ένα νέο τύπο εμβολίου καρκίνου".
Σημειώνεται πάντως ότι "παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, εξακολουθεί να είναι κατά κάποιο τρόπο μακριά από το να είναι αποδεδειγμένο το όφελος της για τους ασθενείς. Ειδικότερα, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν το θεραπευτικό όφελος που παρατηρείται σε ποντικούς θα ισχύει και για τον άνθρωπο, ενώ υπάρχει και η πρακτική πρόκληση της παρασκευής νανοσωματιδίων για ευρεία κλινική εφαρμογή."
Η Δρ Helen Rippon, διευθύνουσα σύμβουλος της Worldwide Cancer Research, δήλωσε: «Ξέρουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μεγάλες δυνατότητες να χειραγωγηθεί και να επανενεργοποιηθεί για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, γι 'αυτό υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας για 15 χρόνια. Αυτά τα νέα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και δείχνουν την υπόσχεση ενός εμβολίου νανοσωματιδίων RNA για να κάνει ακριβώς αυτό."
Περιέγραψε την ανοσολογική απόκριση στους τρεις ασθενείς ως «θετική» και σημείωσε ότι ο προχωρημένος καρκίνος του δέρματος ήταν κάτι "πολύ δύσκολο για τη θεραπεία του καρκίνου».
Επισήμανε επίσης ότι, «απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με διάφορους τύπους καρκίνου και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους πριν μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε ανακαλύψει ένα «καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου». Αλλά αυτή η έρευνα είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός προς την κατεύθυνση αυτού του παγκόσμιου στόχου».
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Guardian
σχόλια