Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό site Social Neuroscience υποστηρίζει ότι από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα emoticons, προ δύο δεκαετιών, "χάκεψαν" τον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να αντιδρά, στη θέα τους, όπως ακριβώς θα έκανε και σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέπει ένα πρόσωπο, ακόμα και ανάποδα, ενεργοποιείται ένα συγκεκριμένο τμήμα του φλοιού. Ο Dr. Owen Churches, που συντόνισε την έρευνα, πρόβαλλε στους 20 συμμετέχοντες εικόνες προσώπων, τυχαίων συνδυασμών σημείων στίξης καθώς και το κλασικό χαμογελαστό emoticon ":-)", καταγράφοντας παράλληλα την εγκεφαλική λειτουργία.
Στη θέα των ανθρώπινων προσώπων και του χαμογελαστού emoticon, ο ηλεκτρομαγνητικός μετρητής κατέγραψε ακριβώς την ίδια αντίδραση από όλους, ενώ όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις υπόλοιπες εικόνες μεταξύ των οποίων και μια ανάποδη εκδοχή του smiley (-:, δεν υπήρχε καμμία αντιδραση.
Ο Churches θεωρεί το εύρημα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του εγκεφάλου. "Κανένα μωρό δεν γεννιέται με την ικανότητα να αναγνωρίζει το emoticon :-)", δήλωσε στο ABC News.
"Πριν την εμφάνιση του emoticon ":-)", το 1982, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ενεργοποιείται στη θέα του, το τμήμα του φλοιού που συνδέεται με την αναγνώριση των ανθρώπινων προσώπων. Όμως, συν τω χρόνω, ο εγκέφαλός μας "έμαθε" ότι ο συνδυασμός αυτός από σημεία στίξης, αναπαριστά ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Πρόκειται για μια νευρική αντίδραση που προκαλέιται από πολιτισμικά αίτια. Κι αυτό είναι εκπληκτικό", ανέφερε ο Churches.
σχόλια