Πόσο κοντά είναι η αντικατάσταση του ανθρώπου από AI άβαταρ στη δουλειά;

Πόσο κοντά είναι η αντικατάσταση του ανθρώπου από AI άβαταρ στη δουλειά; Facebook Twitter
O παρουσιαστής της τηλεόρασης του Bloomberg, Τομ Μακένζι κλωνοποίησε ψηφιακά τον εαυτό του μέσω της πλατφόρμας Synthesia - Φωτ.: Bloomberg
0

Τα άβαταρ (ψηφιακοί κλώνοι) τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν ένα νέο τομέα επιχειρηματικών, οικονομικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών ευκαιριών, ακόμη και αν εγείρουν πλήθος ηθικών ερωτημάτων.  

Ωστόσο, στα τωρινά δεδομένα σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή η τεχνολογία και κατά πόσο απειλεί τους εργαζόμενους; Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο παρουσιαστής της τηλεόρασης του Bloomberg, Τομ Μακένζι κλωνοποίησε ψηφιακά τον εαυτό του μέσω της πλατφόρμας Synthesia.

Το άβατάρ του συνομιλεί με οποιονδήποτε μέσω του ChatGPT και έχει ειδικούς αλγόριθμους ικανούς να μιμηθούν τη συμπεριφορά και τη φωνή του. 

Όπως φαίνεται, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το επίκεντρο του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς μια σειρά από κλάδους θα έχουν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το κόστος. Τέτοιοι κλάδοι περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υποστήριξη πελατών αλλά και τις πωλήσεις. 

Η Synthesia συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες του ταχέως αναπτυσσομένου τομέα, έχοντας φτιάξει «ανθρώπινα» άβαταρ για περισσότερες από 15.000 εταιρείες, όπως η McDonald's, η Accenture και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας. Τα άβαταρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Synthesia, μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα σε μια επιχείρηση και να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την παρουσίαση PowerPoint.

Με κόστος περίπου 1.000 δολάρια ανά άβαταρ, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο δημιούργησε πρόσφατα και έναν ψηφιακό Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να μιλάει εννέα γλώσσες.

Οι κίνδυνοι των AI άβαταρ

Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά αυτής της τεχνολογίας η οποία έχει να κάνει με την πλήρη απουσία κανονισμών ή ηθικών κατευθυντήριων γραμμών. Παράλληλα, μέσω των άβαταρ ευνοούνται τα deepfaκe βίντεο και ως εκ τούτου η διάδοση της παραπληροφόρησης. Ενδεικτικό είναι ότι η Synthesia ενίσχυσε τους κανονισμούς της εταιρείας φέτος, αφού ένα από τα άβατάρ της συνδέθηκε με τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι αυτή της τεχνολογίας, ωστόσο, έχει να κάνει με την ενδεχόμενη μαζική αντικατάσταση ανθρώπινων θέσεων εργασίας από τα άβαταρ. Όταν το άβαταρ του Τομ Μακένζι ερωτήθηκε για αυτό το θέμα απάντησε:

«Οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές που είναι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες όπως το χάρισμα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα. Οπότε να είστε σίγουροι ότι είμαι εδώ για να βοηθήσω, όχι για να πάρω τη θέση σας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, μπορεί η θέση του Μακένζι προς το παρόν να φαίνεται ασφαλής «αλλά αυτό μπορεί να μην αργήσει να αλλάξει».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM