ΠΡΟΧΕΙΡΟ Η καινοτομία δεν δικαιολογεί τις τεμπελιές

ΠΡΟΧΕΙΡΟ Η καινοτομία δεν δικαιολογεί τις τεμπελιές Facebook Twitter
Η καινούργια συσκευή ολογραφικής απεικόνισης της Microsoft, HoloLens.
0

Την Τετάρτη το βράδυ η Microsoft –ναι, η γνωστή εταιρεία που δημιούργησε ο Bill Gates πριν γίνει ο πλουσιότερος (φιλ)άνθρωπος του κόσμου– έδειξε ότι είναι έτοιμη για τολμηρά άλματα προς το μέλλον, υιοθετώντας πολιτικές και λανσάροντας προϊόντα που ούτε θα διανοούνταν πριν από μερικά χρόνια. Όταν, δηλαδή, ακόμα βρισκόταν στο τιμόνι της ο παλαιολιθικός της CEO Steve Balmer και όταν η Apple επανεφεύρισκε για πολλοστή φορά τον εαυτό της και πλασαριζόταν ως η πιο καινοτόμος εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου.

Οι εποχές όμως αλλάζουν. Η Apple τα τελευταία δύο χρόνια, με εξαίρεση τον πανάκριβο κυλινδρικό υπολογιστή της Mac Pro και το επερχόμενο Apple Watch, δεν έχει κάνει κάποια καινοτομία, ούτε κάποιο τολμηρό βήμα προς μια ανερχόμενη τεχνολογία. Δεν έχει πάρει ρίσκο για ένα gadget που θα ορίσει μια νέα προϊοντική κατηγορία, όπως έκανε με το iPad. Αντιθέτως, δείχνει να επαναπαύεται στα προϊόντα που την έφεραν εκεί που είναι σήμερα, ως το πιο πολύτιμο brand του κόσμου, βελτιώνοντάς τα λίγο-λίγο, χρόνο με τον χρόνο, παίζοντας εκ του ασφαλούς. Με άλλα λόγια, έχει γίνει «ακόλουθος» και όχι πιονιέρος.

Τόσο η Google όσο και η Microsoft δείχνουν να είναι έτοιμες να επενδύσουν σε ιδέες με όραμα, όπως η καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών σαν τον καρκίνο.

Αντίθετα, τόσο η Google όσο και η Microsoft, που μαζί με την Apple θεωρούνται οι τρεις «ιερές αγελάδες» της τεχνολογίας, δείχνουν να είναι έτοιμες να επενδύσουν μέρος του πακτωλού χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει σε ρηξικέλευθα, μεγαλόπνοα σχέδια προϊόντων και υπηρεσιών που ενέχουν σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο μιας αποτυχίας, τα λεγόμενα «moonshots».

Μιλάμε για ιδέες με όραμα, όπως η καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών σαν τον καρκίνο, τα φορετά gadgets (π.χ. οι έξυπνοι φακοί επαφής) ή η πρόσφατη επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία SpaceX του οραματιστή δισεκατομμυριούχου Elon Musk, που δείχνουν μια εταιρεία, την Google συγκεκριμένα, να επιθυμεί διακαώς το καινούργιο.

Παράλληλα με τη χθεσινή της παρουσίαση, η Microsoft, υιοθετώντας το μοντέλο της Apple, αποφάσισε να αναβαθμίσει δωρεάν το λειτουργικό της Windows 10 στους χρήστες της, όταν θα κυκλοφορήσει, ενώ παράλληλα έδειξε την καινούργια συσκευή ολογραφικής απεικόνισης Microsoft, HoloLens, δείχνοντας έτοιμη να ανοίξει καινούργιους δρόμους στην πεπαλαιωμένη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Κινήσεις που δείχνουν μια εταιρεία σε επαφή με τις εξελίξεις, μια εταιρεία με τόλμη που αποποιείται έννοιες όπως «κληρονομιά» και «παράδοση» και αποπνέει ελπίδα, δηλαδή την πεμπτουσία της τεχνολογίας και την κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Κινήσεις που ίσως αποκαταστήσουν τη διαρραγείσα σχέση με το κοινό της, ώστε να τη δει και πάλι ως οδηγό των εξελίξεων.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM