Πρώην σαρκοφάγα φυτά εξελίχθηκαν και πλέον καταναλώνουν μόνο περιττώματα ζώων

Σαρκοφάγα φυτά εξελίχθηκαν και πλέον καταναλώνουν κόπρανα ζώων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Μια ομάδα πρώην σαρκοφάγων φυτών έχει σταματήσει πλέον να τρέφεται με έντομα και άλλα μικρά ζώα επιλέγοντας για γεύμα τα ζωικά περιττώματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα διατροφική τους συνήθεια, τους αποφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα εντομοφάγα «ξαδέλφια» τους.

Τα τροπικά φυτά στάμνας του γένους Nepenthes είναι σαρκοφάγα και διαθέτουν μεγάλους, γεμάτους με υγρό σωλήνες που χρησιμοποιούν για να παγιδεύουν ένα ευρύ φάσμα θηραμάτων. Ανάμεσα στα θηράματα περιλαμβάνονται έντομα, αραχνοειδή καθώς και μεγαλύτερα πλάσματα όπως βατράχια ή μικρά τρωκτικά.

Η διατροφή των φυτών αυτών με ζώα τους παρέχει πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα άζωτο, φώσφορο και άνθρακα. Οι ουσίες αυτές βοηθούν τα φυτά στη συμπλήρωση της ανάπτυξής τους σε εδάφη με έλλειψη θρεπτικών συστατικών. 

Ωστόσο, μια μικρή ομάδα φυτών με στάμνα που ζουν στο νησί Βόρνεο της Μαλαισίας επιλέγουν πλέον ως τροφή τους τα περιττώματα ζώων. Αυτή η διατροφική αλλαγή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009, όταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters αποκάλυψε ότι τα φυτά στάμνας (Nepenthes lowii) που ζουν στα βουνά τρώνε συχνά τα περιττώματα που αφήνουν πίσω τους οι δεντρογαλιές (Tupaia montana).

Σε μεταγενέστερες μελέτες βρέθηκαν περισσότερα από αυτά τα φυτά, τα οποία τρέφονται επίσης με περιττώματα τρωκτικών, πτηνών και νυχτερίδων. Παρά ταύτα, μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε εξετάσει πόσο θρεπτική είναι η διατροφή τους σε σύγκριση με αυτά που συνεχίζουν να επιλέγουν να τρώνε το ζώο. 

«Διαπιστώσαμε ότι η δέσμευση αζώτου είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη στα είδη που τρώνε περιττώματα θηλαστικών από ό,τι στα άλλα Nepenthes», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Alastair Robinson, βοτανολόγος στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Βικτώριας στην Αυστραλία. Τα περιττώματα των πτηνών παρείχαν ελαφρώς λιγότερο άζωτο στα φυτά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι πιο θρεπτικά από τη σαρκοφάγο διατροφή, πρόσθεσε ο ειδικός. 

Η εξέλιξη των συγκεκριμένων φυτών προς αυτή τη διατροφική επιλογή προέκυψε πιθανότατα, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή υπάρχουν λιγότερα έντομα σε μεγαλύτερα υψόμετρα. 

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ