Προσδόκιμο ζωής: Ερευνητές λένε ότι μπορεί να λύθηκε το μυστήριο του χάσματος μεταξύ των φύλων

Προσδόκιμο ζωής: Ερευνητές λένε ότι μπορεί να λύθηκε το μυστήριο του χάσματος μεταξύ των φύλων Facebook Twitter
Γιατί τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά; (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Από τον άνθρωπο μέχρι κάποια τρωκτικά, τα θηλυκά θηλαστικά συνήθως ζουν περισσότερο από τα αρσενικά. Αλλά στα πτηνά, ισχύει το αντίθετο σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής. 


Τώρα οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να έλυσαν το μυστήριο αυτό, αποκαλύπτοντας ότι η ύπαρξη δύο αντιγράφων του ίδιου χρωμοσώματος καθορισμού φύλου συνδέεται με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, καθώς φαίνεται πως το δεύτερο αντίγραφο έχει προστατευτική επίδραση.

«Αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την αποκάλυψη των μηχανισμών που επηρεάζουν τη μακροζωία. Κάτι που μπορεί να δείξει μονοπάτια για την επέκταση της ζωής», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι περισσότερες απαντήσεις θα βρεθούν όσο ζούμε», σημειώνουν.

Η αντίληψη ότι ένα δεύτερο αντίγραφο του ίδιου χρωμοσώματος καθορισμού φύλου μπορεί να παρέχει προστασία υπάρχει εδώ και λίγο καιρό. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από την παρατήρηση ότι σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, τα αρσενικά τείνουν να ζουν λιγότερο, ενώ τα θηλυκά έχουν δύο ίδια χρωμοσώματα καθορισμού φύλου. Σε ό,τι αφορά τα πτηνά, κατά μέσο όρο τα αρσενικά ζουν περισσότερο και έχουν δύο χρωμοσώματα Ζ, ενώ τα θηλυκά έχουν ένα χρωμόσωμα Ζ και ένα W.

Η ομάδα που έκανε τη νέα έρευνα έγραψε στο Biology Letters ότι συγκέντρωσαν στοιχεία για τα χρωμοσώματα φύλου και το προσδόκιμο ζωής 229 ειδών ζώων, από έντομα έως ψάρια και θηλαστικά.


Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα αντικείμενα έρευνας με 2 ίδια χρωμοσώματα καθορισμού φύλου ζουν κατά μέσο όρο 17,6% περισσότερο από τα είδη με δύο διαφορετικά χρωμοσώματα καθορισμού φύλου, ή εκείνα που έχουν μόνο ένα.


Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι στα είδη στα οποία τα αρσενικά έχουν δύο ίδια χρωμοσώματα καθορισμού φύλου, αυτά ζουν κατά μέσο όρο 7,1% περισσότερο από τα θηλυκά. Όμως, στα είδη που το μοτίβο των χρωμοσωμάτων καθορισμού φύλου είναι αντίστροφο- όπως στον άνθρωπο- τότε τα θηλυκά ζουν 20,9% περισσότερο από τα αρσενικά, κατά μέσο όρο.


Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να ρυθμίζεται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ότι τα αρσενικά τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα για να εξασφαλίσουν το ταίρι τους, μεταξύ άλλων και δίνοντας μάχη.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM