Το πρώτο ύφασμα που προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι γεγονός

Το πρώτο ύφασμα που προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι γεγονός Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα, το οποίο προσαρμόζεται αυτόματα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Παρόλο που, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπάρξει αρκετές καινοτομίες στα υφάσματα, προκειμένου να αποκτήσουν βελτιωμένες θερμικές ιδιότητες, οι οποίες π.χ. επιτρέπουν να δροσίζεται ένας μαραθωνοδρόμος ή να διατηρείται ζεστός ένας ορειβάτης, δεν είχε υπάρξει έως τώρα ένα ύφασμα που να αλλάζει μόνο του, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουχουάνγκ Γουάνγκ του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα που αυτόματα ρυθμίζει πόση θερμότητα περνά διαμέσου αυτού.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, οπότε το σώμα ιδρώνει, το ύφασμα επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) του σώματος να το διαπερνά και να διαφεύγει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα δροσίζεται.

Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, το ύφασμα μειώνει τη θερμότητα που δραπετεύει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα ζεσταίνεται.

Τη βάση του υφάσματος αποτελεί ένα νήμα από δύο διαφορετικά συνθετικά υλικά, από τα οποία το ένα απορροφά το νερό και το άλλο το απωθεί. Το νήμα είναι επικαλυμμένο με νανοσωλήνες άνθρακα, ένα μέταλλο που είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το νέο ύφασμα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, προτού αξιοποιηθεί εμπορικά, όμως όλα τα υλικά του είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, ενώ ούτε η παραγωγή του δεν θα αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM