Ρούντολφ Βάιγκλ: Αφιερωμένο στον σπουδαίο ανοσολόγο το σημερινό doodle της Google

Ρούντολφ Βάιγκλ: Αφιερωμένο στον το σημερινό doodle της Google Facebook Twitter
0

Στον Πολωνό γιατρό και ανοσολόγο Ρούντολφ Βάιγκλ αφιερώνει σήμερα η Google το doodle της. 

Ο Βάιγκλ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883 στο Πρεράου της Αστροουγγαρίας και παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου - μια από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.

Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λβίβ. Καθώς εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Βάιγκλ έβαλε στόχο της ζωής του να βάλει φρένο στη μετάδοσή του.

Το 1936, παρουσίασε το εμβόλιο κατά του τύφου, το οποίο δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάληψη της Πολωνίας από τη Γερμανία, ο Βάιγκλ αναγκάστηκε από τους κατακτητές να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Για την λειτουργία του προσέλαβε φίλους και συναδέλφους του που κινδύνευαν να διωχθούν από τους Ναζί.

Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι σώθηκαν λόγω του έργου του Βάιγκλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - τόσο λόγω της ανθρωπιστικής του δράσης όσο και των χιλιάδων δόσεων εμβολίων που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

Ο Βάιγκλ προτάθηκε δύο φορές για το Νόμπελ Ιατρικής, αλλά η υποψηφιότητά του εμποδίστηκε την πρώτη φορά από τους Ναζί το 1942 και τη δεύτερη από το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του το 1948.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ έφυγε από την ζωή στις 11 Αυγούστου 1957 στην πόλη Ζακοπάνε της Πολωνίας, σε ηλικία 73 ετών.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM