Σαλμονέλα: Τι είναι, πώς μεταδίδεται - Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Σαλμονέλα: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία αλλά και τον εντοπισμό σαλμονέλας στο νερό της περιοχής.

Με αφορμή το συμβάν, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ αλλά και παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής στο ΕΡΤΝews, εξήγησε τι είναι η σαλμονέλα, πως μεταδίδεται αλλά και τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν οργανισμό.

Η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε πως η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει είτε μία ελαφριά ασθένεια, ή μία μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, αλλά και τυφοειδή πυρετό, που αποτελεί μία πιο βαριά αρρώστια.

Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα, όπως ωμό κρέας ή αυγά. Επισήμανε δε, πως το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα γιατί δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού, ενώ αρκετές φορές υπάρχει άγνοια για τα πρωτόκολλα της προετοιμασία του φαγητού.

Για παράδειγμα, η καθηγήτρια αναφέρει πως είναι λάθος να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε, γιατί οι σταγόνες του νερού με παθογόνα βακτήρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνουν είτε τον νεροχύτη, είτε τους πάγκους. Επίσης, η παθολόγος τονίζει πως σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως και τα κατοικίδιά τους αλλά και το φαγητό τους μπορεί να φέρουν σαλμονέλα.

Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά τα μπολάκια με το φαγητό τους και είναι απαραίτητο και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών έπειτα από αυτό. «Υπάρχει αντιβίωση η οποία δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις βαρύτερες περιπτώσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες επιπλοκές της νόσου, που μπορεί να είναι πολύ σπάνια οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, σπληνομεγαλία, εντερική αιμορραγία και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή του ατόμου», κατέληξε η κυρία Ψαροπούλου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM