Υψηλά είναι παγκοσμίως τα επίπεδα χρήσης κάνναβης στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες σε όλο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 30,5% των μαθητών γυμνασίου κάνει χρήση κάνναβης, η οποία μάλιστα αυξήθηκε τους πρώτους της πανδημίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA).
Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, Λευτέρης Μέλλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική υγεία η χρήση κάνναβης.
Η δραστικότητα του βασικού συστατικού της κάνναβης (THC-Δ9), έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, και ως εκ τούτου αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Όπως ανέφερε, αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό παράγοντα για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας. Η χρόνια χρήση της κάνναβης δημιουργεί ψυχωσικά επεισόδια (φοβίες, παράνοιες, ακουστικές ψευδαισθήσεις) και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες κυρίως στους νέους.
Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η χρήση της κάνναβης από εφήβους που συνεχίζουν τη χρήση και στην ενήλικη ζωή, μπορεί να συνδέεται με νοητικές επιπτώσεις, όπως π.χ σημαντική μείωση του νοητικού τους πηλίκου. Μια άλλη συνέπεια της χρήσης κάνναβης είναι οι κρίσεις πανικού καθώς και η εκδήλωση του «συνδρόμου απάθειας» ή «έλλειψης κινήτρων», της απόσυρσης δηλαδή από την καθημερινότητα.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στη χώρα μας η ηλικία που οι νέοι αρχίζουν τη χρήση ουσιών είναι περίπου στα 15 τους χρόνια και η κάνναβη είναι η ουσία με την οποία αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ΕΠΙΨΥ) σε 17.733 μαθητές, ηλικίας 16-18 ετών δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα μαθητών (το 7,7%, ή ένας στους 13 μαθητές Λυκείου) οι οποίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Το 4,3% έχουν επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές κατά τη ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 16χρονοι στη χώρα μας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης συγκριτικά με συνομίλικούς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελούν οι εισπνεόμενες ουσίες, για τις οποίες η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης.
Η θεραπευτική κάνναβη
Σειρά μελετών έχουν αποδείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης για πολύ συγκεκριμένες ασθένειες.
Η θεραπευτική κάνναβη μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπείες, στην αντιμετώπιση του καρκινικού και νευροπαθητικού πόνου και στη μείωση της σπαστικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης στην επιληψία ούτε στον αυτισμό.