Οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες την ημέρα σε εφαρμογές του κινητού τηλεφώνου τους, σύμφωνα με την εταιρεία App Annie.
Έκθεση της εταιρείας δείχνει ότι το 2021 έγιναν 230 δισεκατομμύρια downloads εφαρμογών, ενώ δαπανήθηκαν 170 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το TikTok ήταν στην κορυφή της λίστας των εφαρμογών με τα περισσότερα downloads παγκοσμίως, ενώ οι χρήστες αφιέρωσαν πέρυσι 90% περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο app, σε σύγκριση με το 2020. Μάλιστα, η App Annie προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 το TikTok θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες που είναι ενεργοί μηνιαίως.
«Η μεγάλη οθόνη αργοπεθαίνει καθώς το κινητό συνεχίζει να σπάει ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες: τον χρόνο που δαπανάται, τα download και τα έσοδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της App Annie, Θίοντορ Κραντζ.
Ο μέσος όρος του χρόνου που δαπανάται σε εφαρμογές του κινητού αυξήθηκε στις 4 ώρες και 48 λεπτά, άνοδος της τάξεως του 30% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό υπολογίστηκε σε δέκα αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Σιγκαπούρης και του Καναδά.
Οι χρήστες στη Βραζιλία, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα αφιέρωσαν πάνω από 5 ώρες την ημέρα- κατά μέσο όρο- σε εφαρμογές του κινητού. Από αυτό τον χρόνο τα 7 από κάθε 10 λεπτά δαπανήθηκαν σε εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και βίντεο και το TikTok ήταν στην κορυφή.
Το 2021 κυκλοφόρησαν 2 εκατομμύρια νέες εφαρμογές και παιχνίδια και ο αριθμός των apps που βγάζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε κατά 20%, σύμφωνα με την έκθεση.
Το YouTube ήταν η πιο δημοφιλής εφαρμογή video streaming παγκοσμίως, με πάνω από ένα εκατομμύριο downloads σε 60 χώρες. Το Netflix ήταν δεύτερο σε πολλές περιοχές.
Επίσης, οι χρήστες κινητών δαπάνησαν 116 δισεκατομμύρια δολάρια σε παιχνίδια. Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν παιχνίδια όπως το Hair Challenge και το Bridge Race. Κάποιοι χρήστες έχουν διαμαρτυρηθεί για τον αριθμό των διαφημίσεων σε τέτοια παιχνίδια, αλλά η διαφήμιση στις εφαρμογές σε γενικές γραμμές τα πάει πολύ καλά και οι σχετικές δαπάνες ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 295 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Στις τάσεις που κατέγραψε η έκθεση- και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στον τρόπο ζωής- είναι για παράδειγμα ότι οι χρήστες δαπανούν πολύ χρόνο στην αγορά εφαρμογών: πάνω από 100 δισεκατομμύρια ώρες παγκοσμίως.
Επίσης, καταγράφηκε τεράστια αύξηση στις εφαρμογές για τρόφιμα, καθώς ο αριθμός των επισκέψεων σε τέτοια app αυξήθηκε σε 194 δισεκατομμύρια πέρυσι, άνοδος 50% σε σύγκριση με το 2020.
Αύξηση καταγράφηκε και στις εφαρμογές για την υγεία και τη γυμναστική, καθώς εν μέσω πανδημίας ο κόσμος δεν μπορούσε πάντα να πηγαίνει σε γυμναστήριο. Παράλληλα, άνοδο κατά 27% κατέγραψαν οι εφαρμογές για διαλογισμό και την ψυχολογική ευημερία.
Επίσης, οι δαπάνες σε εφαρμογές dating ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση της τάξεως του 95% σε σύγκριση με το 2018.
Με πληροφορίες από BBC