Σκάρλετ Γιόχανσον εναντίον OpenAI: «Μου έκλεψε τη φωνή»

Σκάρλετ Γιόχανσον εναντίον OpenAI: «Μου έκλεψε τη φωνή» Facebook Twitter
Σκάρλετ Γιόχανσον/ Φωτ.: Instagram
0

Η Σκάρλετ Γιόχανσον κατηγορεί το OpenAI ότι της έκλεψε τη φωνή, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποίησαν μια φωνή παρόμοια με τη δική της για το φωνητικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε απορρίψει πρόσκλησή του για τη χρήση του.

Η OpenAI με τη σειρά της, επισήμανε ότι θα αποσύρει τη φωνή του ChatGPT AI με την ονομασία «Sky», η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας έντονη διαμάχη σχετικά με τις ομοιότητες που είχε με τη φωνή της Γιόχανσον στην ταινία «Her».

Η Γιόχανσον αποκάλυψε ότι Άλτμαν την προσέγγισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξανά δύο ημέρες πριν ανακοινώσει το ChatGPT-4o στις 13 Μαΐου. Η ηθοποιός δάνεισε τη φωνή της στην ταινία «Her», που μιλά για έναν άνδρα που δημιουργεί σχέση με μια εικονική βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Samantha.

«Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά», ανέφερε η Γιόχανσον στο CNBC. «Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ έμοιαζε με εμένα το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky».

Η Γιόχανσον αποκάλυψε ότι Άλτμαν την προσέγγισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξανά δύο ημέρες πριν ανακοινώσει το ChatGPT-4o στις 13 Μαΐου., αλλά αρνήθηκε την προσφορά.

Την ημέρα που η OpenAi κυκλοφόρησε το νέο ΑΙ, έγραψε στο Twitter απλώς της λέξη «Her».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Σκάρλετ Γιόχανσον

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μια προσφορά από τον Sam Altman, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να εκφωνήσω το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0. Μου είπε ότι ένιωθε ότι εκφράζοντας το σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και δημιουργικών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να αισθάνονται άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους.

Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, αρνήθηκα την προσφορά. Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μοιάζει με εμένα το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky».

Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα και θύμωσα που ο κύριος Άλτμαν κυκλοφόρησε μια φωνή που ακουγόταν τόσο απόκοσμα ίδια με τη δική μου που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να δουν τη διαφορά. Ο κ. Άλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια λέξη «αυτή» – μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου στη Σαμάνθα, η οποία σχηματίζει μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο.

Δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία της επίδειξης του ChatGPT 4.0, ο κ. Altman επικοινώνησε με τον αντιπρόσωπό μου, ζητώντας μου να το ξανασκεφτώ. Πριν προλάβουμε να συνεννοηθούμε , το σύστημα ήταν εκεί έξω.

Ως αποτέλεσμα των πράξεών τους, αναγκάστηκα να προσλάβω νομικό σύμβουλο, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές στον κ. Altman και στο OpenAI, αναφέροντας τι είχαν κάνει και ζητώντας τους να αναφέρουν λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησαν τη φωνή «Sky». Κατά συνέπεια, το OpenAI συμφώνησε απρόθυμα να καταργήσει τη φωνή «Sky».

Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ομοιότητάς μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια. Προσβλέπω σε ψήφισμα με τη μορφή διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM