Σκωτία: Το μυστήριο πίσω από τον μεγάλο θησαυρό των Βίκινγκς μπορεί τελικά να λύθηκε

Το μυστήριο πίσω από την εύρεση θησαυρού της εποχής των Βίκινγκ στη Σκωτία μπορεί τελικά να έχει λυθεί Facebook Twitter
Φωτ: National Museums Scotland
0

Όταν ο θησαυρός Galloway ανακαλύφθηκε σε ένα οργωμένο χωράφι στη δυτική Σκωτία το 2014, αποδείχθηκε ότι ήταν η πλουσιότερη συλλογή αντικειμένων της εποχής των Βίκινγκς που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία ή την Ιρλανδία.

Τώρα το μυστήριο του ποιος μπορεί να τον είχε στην κατοχή του όταν θάφτηκε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια μπορεί να έχει λυθεί.

Ο θησαυρός από ασήμι και χρυσό ανήκε στην πραγματικότητα σε όλους - «στην κοινότητα» - όπως συμβαίνει και σήμερα, καθώς  πέρασε το 2017 στην ιδιοκτησία των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας (NMS).

Η απόδειξη βρέθηκε σε μια χειρόγραφη επιγραφή σε ένα από τα τέσσερα περίτεχνα διακοσμημένα ασημένια δαχτυλίδια του θησαυρού, η οποία μόλις τώρα αποκρυπτογραφήθηκε: «Αυτός είναι ο πλούτος (σ.σ. ιδιοκτησία) της κοινότητας».

Ο Δρ. Μάρτιν Γκόλντμπεργκ, κύριος επιμελητής των συλλογών του NMS για τον πρώιμο μεσαίωνα και τους Βίκινγκς, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έγινε ακριβώς τη στιγμή που ο θησαυρός βρίσκεται στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, στην πρώτη του διεθνή περιοδεία: «Διαδίδουμε τον πλούτο. Όλοι κατέχουν ένα κομμάτι αυτού του θησαυρού - όπως ακριβώς λέει η επιγραφή». Και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι ο πλούτος που αντιπροσωπεύει αυτός ο θησαυρός θα κρατούνταν από την κοινότητα είναι συναρπαστική».

Οι ειδικοί είχαν αγωνιστεί να βγάλουν νόημα από την επιγραφή στο εσωτερικό του δακτυλίου του βραχίονα η οποία ανέφερε: «DIS IS ЇIGNA ˑFˑ».Αυτό που δυσκόλεψε τους ειδικούς ήταν ότι η λέξη, «ЇIGNAF», δεν σχετίζεται με καμία γλώσσα που μιλιόταν στην πρώιμη μεσαιωνική Βρετανία ή Ιρλανδία.

Το μυστήριο πίσω από την εύρεση θησαυρού της εποχής των Βίκινγκ στη Σκωτία μπορεί τελικά να έχει λυθεί Facebook Twitter
Φωτ: National Museums Scotland

Το μυστήριο λύθηκε με τη συνειδητοποίηση ότι ο τελευταίος ρούνος, το «F» - που είναι σημειωμένος με σημεία ή τελείες εκατέρωθεν - θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «feoh», που σημαίνει πλούτος ή ιδιοκτησία. Το «ЇIGNA» θα μπορούσε τότε να ερμηνευτεί ως η παλαιά αγγλική λέξη «higna», ή κοινότητα. Η πρώτη λέξη, «DIS», πιστεύεται ότι είναι ένα ορθογραφικό λάθος του «this», που ίσως προφέρεται «D-i-s», όπως θα γινόταν σε ορισμένα μέρη της σύγχρονης Ιρλανδίας.

Το μυστήριο πίσω από την εύρεση θησαυρού της εποχής των Βίκινγκ στη Σκωτία μπορεί τελικά να έχει λυθεί Facebook Twitter
Φωτ: National Museums Scotland

Η λέξη «higna» χρησιμοποιείται συχνά αλλού σε αγγλοσαξονικά έγγραφα για να υποδηλώσει μια θρησκευτική κοινότητα. Ο Goldberg είπε: «Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να τη βλέπουμε γραμμένη σε ένα δαχτυλίδι βραχίονα, το είδος του πράγματος που διαφορετικά θα υπήρχε σε παραχωρήσεις γης και αξιώσεις ιδιοκτησίας».

«Δύσκολη και ασυνήθιστη επιγραφή»

Ο Δρ Ντέιβιντ Πάρσονς, κορυφαίος ρουνολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, δήλωσε ότι η επιγραφή ήταν «δύσκολη και ασυνήθιστη». «Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι τεχνικά λάθος όταν τη συγκρίνουμε με όσα γνωρίζουμε για τη σωστή ρουνική γραφή. Ωστόσο, αν σκεφτούμε τόσο τα προφορικά όσο και τα γραπτά αγγλικά σήμερα, υπάρχει ένα τεράστιο εύρος περιφερειακών και ιδιωματικών παραλλαγών και, αν το επιτρέψουμε αυτό, τότε καθίσταται δυνατό να δεχτούμε αυτή την ανάγνωση ως εύλογη».

Ο θησαυρός θεωρούνταν προηγουμένως ότι ανήκε σε διάφορους ιδιοκτήτες, καθώς τρία από τα δαχτυλίδια του βραχίονα είναι σκαλισμένα με στοιχεία παλαιών αγγλικών ονομάτων. Ο θησαυρός, ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά αρχαιολογικά ευρήματα του αιώνα, θάφτηκε γύρω στο 900 μ.Χ. και αποκαλύφθηκε το 2014 από έναν ανιχνευτή μετάλλων κοντά στο Kirkcudbright, στο Dumfries and Galloway.

Περιλαμβάνει έναν αγγλοσαξονικό ασημένιο σταυρό που δημιούργησε ένας χρυσοχόος εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνίας, ένα βάζο από ορυκτό κρύσταλλο που φέρει λατινική επιγραφή που μεταφράζεται ως «Ο επίσκοπος Hyguald με είχε φτιάξει», καθώς και εξαίσια στρώματα χρυσής κλωστής φτιαγμένα από τον καλύτερο τεχνίτη του Μεσαίωνα. Είναι ανάμεσα σε περίπου 100 αντικείμενα που προέρχονται από τα αγγλοσαξονικά βασίλεια, την Ιρλανδία και από την Ασία.

Ο Γκόλντμπεργκ δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες θάφτηκε ο πλούτος μιας κοινότητας και ποια είναι η συγκεκριμένη κοινότητα.

Αυτή ήταν η εποχή των επιδρομών των Βίκινγκς. Ο Άλφρεντ ο Μέγας απώθησε τους Σκανδιναβούς και έθεσε τα θεμέλια της μεσαιωνικής Αγγλίας και της Άλμπα, του βασιλείου που έγινε η μεσαιωνική Σκωτία. Μια θεωρία είναι ότι ο θησαυρός θάφτηκε από κάποιον που φοβόταν τις επιδρομές των Βίκινγκς σε μια εποχή που οι εκκλησιαστικοί θησαυροί κλέβονταν από τα μοναστήρια.

Mε πληροφορίες από The Guardian
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM