Σνόουντεν: Κανένα smartphone δεν είναι ασφαλές

Σνόουντεν: Κανένα smartphone δεν είναι ασφαλές Facebook Twitter
2

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγου σε δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο κρυσφύγετό του στη Μόσχα όπου έχει καταφύγει από το 2013, ο γνωστός πια πρώην εξωτερικός συνεργάτης της NSA και της CIA που αποκάλυψε στον κόσμο τις μεθόδους παρακολούθησής τους, Έντουαρντ Σνόουντεν, ισχυρίστηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν το smartphone μας με ένα απλό SMS.

Ο Σνόουντεν που μίλησε στην εκπομπή του BBC One, "Panorama", αποκάλυψε ότι η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία GCHQ διαθέτει τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορέσει να εισβάλει στο smartphone οποιουδήποτε χρήστη χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί και πως οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα για να οχυρωθούν. Αρκεί, λέει ο Σνόουντεν, η αποστολή ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος SMS για να τεθεί η συσκευή υπό τον έλεγχο κάποιου πράκτορα εξ' αποστάσεως, και να καταγράψει εικόνα, ήχο και γεωγραφικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, ο περιβόητος προγραμματιστής ισχυρίστηκε πως η εν λόγω μυστική υπηρεσία, η οποία δρα ως παράρτημα της NSA, η οποία και την προμηθεύει με τεχνογνωσία και επιχειρησιακή καθοδήγηση, έχει δώσει σε κάθε ένα από τα λογισμικά κατασκοπείας της κωδικά ονόματα χαρακτήρων από τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων, Στρούμφ.

Σε ερώτηση του BBC, εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης αρνήθηκε να παραδεχτεί ή να διαψέυσει τα λεγόμενα του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι η GCHQ δρα με βάση το γράμμα του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σνόουντεν παραδέχτηκε ότι έχει ήδη διαπραγματευτεί την πιθανότητα φυλάκισής του για τις πράξεις του με την Αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος επί του θέματος.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM