Σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 170 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στη Σκωτία

Σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 170 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στη Σκωτία Facebook Twitter
Φωτό: Paige dePolo
0

Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνια προϊστορικά αποτυπώματα δεινοσαύρων στη Νήσο Σκάι στη Σκωτία, τα οποία χρονολογούνται στην Ιουράσια περίοδο.

Η ανακάλυψη των δεκάδων αποτυπωμάτων, τα οποία φέρονται ότι είναι ηλικίας 170 εκατομμυρίων ετών, είναι υψηλής σημασίας διότι τα απολιθώματα από τη Μέση Ιουρασική εποχή είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ένα από τα τρία ιδρύματα που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η Ιουρασική περίοδος, γνωστή και ως «Αιώνας των Ερπετών», αποτελούσε μία πολύ σημαντική περίοδο στην εξέλιξη των δεινοσαύρων, όπως εξηγεί το πανεπιστήμιο.

Σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 170 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στη Σκωτία Facebook Twitter
Paige dePolo

Από τα γιγαντιαία αυτά αποτυπώματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν δύο είδη δεινοσαύρων βασιζόμενοι στα ίχνη, τα Σαυρόποδα και τα Θηριόποδα.

Η πλειοψηφία των αποτυπωμάτων έγιναν από το είδος των Σαυρόποδων, που έφταναν σε ύψος τα 15 μέτρα και σε βάρος τους 10 τόνους, συγγενείς του Βροντόσαυρου, ενώ κάποια άνηκαν σε Θηριόποδα, τα οποία είναι συγγενείς του Τυρανόσαυρου Ρεξ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο.

Το ένα αποτύπωμα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, είναι τόσο μεγάλο όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου και θεωρείται πως ανήκει σε σαυρόποδα.

Τα σαυρόποδα είναι μία ομάδα σαυρίσχιων φυτοφάγων δεινοσαύρων και ήταν οι γίγαντες των δεινοσαύρων, τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη.

Όσο περισσότερο ψάχνουμε στη νήσο Σκάι, τόσο περισσότερα ίχνη δεινοσαύρων βρίσκουμε, είπε ο δρ. Στιβ Μπρουσάτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 170 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στη Σκωτία Facebook Twitter
Jon Hoad/University of Edinburgh

Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε μια λιμνοθάλασσα, μαρτυρούν ότι έχουν γίνει από δυο διαφορετικά είδη δεινοσαύρων και η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να έχουν σχηματίσουν μία πιο καθαρή εικόνα για το πώς ζούσαν τα τεράστια προϊστορικά την περίοδο εκείνη.

Ο Στιβ Μπρουσάτ, εξηγεί πως τα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν από έναν φοιτητή το 2016, που είχε κάνει ένα ταξίδι στο Σκάι.

Παρόλο που «οι συνθήκες της παλίρροιας, ο αντίκτυπος των καιρικών συνθηκών και οι αλλαγές στο τοπίο» έκαναν δύσκολη την αναγνώριση των αποτυπωμάτων, οι επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία όπως «το σχήμα και τον προσανατολισμό των δακτύλων» και το αν τα ίχνη είχαν νύχια ή όχι για να ξεχωρίσουν τα είδη των δεινοσαύρων που ζούσαν στο νησί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Σπάνια αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 170 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στη Σκωτία Facebook Twitter
Steve Brusatte

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα drone για να τραβήξει φωτογραφίες και να χαρτογραφήσει την περιοχή. Συνολικά, εντοπίστηκαν 50 αποτυπώματα που μοιάζουν με δύο σειρές γραμμών, ανέφερε η έκθεση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scottish Journal of Geology, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Με πληροφορίες από Time, phys.org

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM