Τα αντηλιακά "σκοτώνουν" τα κοράλια

Τα αντηλιακά "σκοτώνουν" τα κοράλια Facebook Twitter
1

Περίπου 6 με 14 χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων εκτιμάται ότι καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Environmental Contamination and Toxicology, κι αναμεταδίδει το περιοδικό Time, τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι για να προστατευθούν από τον ήλιο ευθύνονται εν μέρει για το «θάνατο» των κοραλλιογενών υφάλων.


Η οξυβενζόνη είναι ένα χημικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και το οποίο χρησιμοποιείται σε 3.500 μάρκες αντηλιακών σε όλο τον κόσμο. Σε μεγάλη συγκέντρωση ωστόσο, όπως για παράδειγμα σε τουριστικές περιοχές της Χαβάης και της Καραϊβικής με κοραλλιογενείς υφάλους, μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά ως προς τα συγκεκριμένα παραγωγικά συστήματα. Κατόπιν δειγματοληψιών, διαπιστώθηκε πως ειδικά σε αυτές τις δύο περιοχές, η συγκέντρωση οξυβενζόνης ήταν 12 φορές μεγαλύτερη.


Όπως προέκυψε από σχετικά πειράματα, η οξυβενζόνη προκαλεί βλάβες στο DNA και διαταράσσει το ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα οι προνύμφες των κοραλλίων να παγιδεύονται μέσα στον ίδιο τον εξωσκελετό τους και να πεθαίνουν.

Οι ερευνητές ζητούν τώρα τον περιορισμό της χρήσης αντηλιακών σε ευαίσθητες περιοχές, και συνιστούν μάλιστα στους δύτες να προτιμούν ολόσωμες στολές για την προστασία τους και να αποφεύγουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM