Την ψηφιακή σάρωση των απολιθωμάτων που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος στα ταξίδια του, ξεκίνησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Ο Δαρβίνος ήταν μόλις 24 ετών όταν, έχοντας παρατήσει τις ιατρικές σπουδές του και ταξιδεύοντας με το πλοίο Beagle σε απομακρυσμένες περιοχές, εντόπισε το απολίθωμα ενός τεράστιου κρανίου στην Πούντα Άλτα της Αργεντινής, το 1834.
Του πήρε περίπου τρεις ώρες να το αποκολλήσει από τον βράχο που το βρήκε και πολύ περισσότερες μέχρι να το κατεβάσει ως την κατασκήνωση της αποστολής.
Ο πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης συνέλεξε κατά τη διάρκεια των ερευνών του πληθώρα απολιθωμάτων που τον βοήθησαν στην οικοδόμηση της θεωρίας του.
Η συλλογή του φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αλλά πολλά από τα ευρήματα είναι υπερβολικά εύθραυστα και κινδυνεύουν με καταστροφή ακόμα και με το παραμικρότερο άγγιγμα.
Για τον λόγο αυτό, το Μουσείο έχει ξεκινήσει το σκανάρισμα και την ψηφιακή απεικόνιση των απολιθωμάτων με τεχνολογίες σάρωσης 3D.
Ενδεικτικό της λεπτομέρειας αυτών των σαρώσεων είναι το γεγονός πως, πρόσφατα, ένα από αυτά τα αρχεία χρησιμοποιήθηκαν από Γάλλο επιστήμονα για ακαδημαϊκή έρευνα στην οποία δεν απαιτήθηκε να μελετηθεί το αυθεντικό απολίθωμα.
Ένα από τα πρώτα αρχεία προσβάσιμα στον Ιστό, θα είναι το κρανίο ενός Toxodon platensis, που ο Δαρβίνος ανακάλυψε στην αυλή ενός Ουρουγουανού αγρότη.
Τα παιδιά της γειτονιάς έπαιζαν με αυτό, πετώντας πέτρες στο κρανίο καθώς προσπαθούσαν να πετύχουν και να σπάσουν τα δόντια.
Ο Δαρβίνος το αγόρασε για ελάχιστα χρήματα (περίπου 8 σημερινά ευρώ) και το μελέτησε ενδελεχώς, ανακαλύπτοντας έναν μακρινό συγγενή των ρινόκερων, που έζησε στην Νότια Αμερική πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια.
Στις 9 Απριλίου, το πρώτο από αυτά τα ιστορικά απολιθώματα θα ανέβει ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Μουσείου, αποτελώντας το πρώτο βήμα για την «ηλεκτρονική αθανασία» των ευρημάτων, που οδήγησαν τον Κάρολο Δαρβίνο στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών.
Με πληροφορίες από Guardian