Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των διαστημικών ή διαστρικών, εάν προτιμάτε, ταξιδιών αποτελούσε πάντα η λύση στο πρόβλημα της γρήγορης και ασφαλούς μεταφοράς του ανθρώπου από τη Γη σε άλλα πλανητικά συστήματα, όπως π.χ. στον Άρη.
Κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές ανακοινώσεις και προβλέψεις για τον χρόνο ή τον τρόπο που μπορεί ο άνθρωπος να κάνει αυτό το «νέο μικρό βήμα» προς το Διάστημα.
Την Τρίτη, σε κοινή ανακοίνωση, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) και η NASA γνωστοποίησαν την ανάπτυξη ενός νέου πυρηνικού συστήματος προώθησης πυραύλων, το οποίο θα μπορούσε μία μέρα να πάει τον άνθρωπο στον Άρη.
Σύμφωνα με την DARPA, τα πρώτα τεστ έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν έως το 2027.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία της DARPA και της NASA δεν είναι καινούρια, ενώ έχει αποφέρει καρπούς σε μεγάλα πρότζεκτ, όπως τη δημιουργία του πυραύλου Saturn V που πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, καθώς και στη συντήρηση – ανεφοδιασμό δορυφόρων.
Ο τομέας του διαστήματος είναι πολύ σημαντικός για το σύγχρονο εμπόριο, τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε σε δήλωσή του ο Διευθυντής της DARPA Dr. Stefanie Tompkins.
Αυτού του είδους την τεχνολογία, την πυρηνική προώθηση πυραύλων, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και η NASA προσπαθούσε να την αναπτύξει από τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά το πρόγραμμα σταμάτησε.
Τώρα το πρόγραμμα μπαίνει πάλι σε τροχιά μέσω του νέου πρότζεκτ με την ονομασία «DRACO» το οποίο είναι αρχικά για το Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations.
Οι έρευνες για την πυρηνική προώθηση πυραύλων από τη NASA ξεκίνησαν από το 1959.
Μάλιστα, τη δεκαετία του 1960 το πρόγραμμα «Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application», προγραμματιζόταν να παρουσιάσει αυτήν την τεχνολογία στο Διάστημα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Τελευταία, το ενδιαφέρον της NASA για να στείλει αστροναύτες στον «Κόκκινο πλανήτη» έχει αναζωπυρωθεί.
Το πρόσφατο διαστημικό πρόγραμμα «Artemis», το οποίο περιλάμβανε μία δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη, οδηγεί τη NASA ένα βήμα πιο κοντά στο να πατήσει και πάλι ο άνθρωπος στο φεγγάρι και με αυτόν τον τρόπο να γίνει συντομότερα πραγματικότητα ένα ταξίδι στον Άρη.