Όταν ο καλλιτέχνης, Σαλβαντόρ Νταλί και ο εφευρέτης, Τόμας Έντισον χρειάζονταν περισσότερη έμπνευση ακολουθούσαν μια ομολογουμένως παράξενη τεχνική ύπνου προκειμένου να το πετύχουν.
Πιο συγκεκριμένα, προσπάθησαν να κοιμηθούν κρατώντας ένα μικρό αντικείμενο στα χέρια τους, το οποίο στη συνέχεια όταν πήγαιναν να αποκοιμηθούν πλήρως έπεφτε στο πάτωμα και τους ξυπνούσε. Όταν ξυπνούσαν, πήγαιναν κατευθείαν να ξεκινήσουν τη δουλειά. Επί της ουσίας, Νταλί και Έντισον έμπαιναν στο πρώτο στάδιο ύπνου αλλά «εμποδίζονταν» από το να συνεχίσουν τον ύπνο τους λόγω του θορύβου.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Science Advances δείχνει ότι το στάδιο ακριβώς μεταξύ της συνειδητότητας και του ύπνου (που ονομάζεται υπναγωγία) μπορεί τελικά πράγματι να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα.
«Πάντα είχα πολλές υπναγωγικές εμπειρίες που με γοήτευαν εδώ και πολύ καιρό», λέει η Ντελφίν Οντιέτ, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού. «Ήμουν αρκετά έκπληκτη που σχεδόν κανένας επιστήμονας δεν έχει μελετήσει αυτήν τη φάση ύπνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
Για να διερευνήσουν το επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από την τεχνική ύπνου του Νταλί και του Έντισον, η Οντιέτ και οι συνεργάτες της έδωσαν μαθηματικά προβλήματα σε 103 συμμετέχοντες που το «κλειδί» για την επίλυσή τους ήταν ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Συνολικά 16 συμμετέχοντες κατάλαβαν το μοτίβο και έλυσαν αμέσως τα προβλήματα. Οι υπόλοιποι κλήθηκαν να κάνουν ένα διάλειμμα 20 λεπτών στο οποίο είχαν συνδεθεί με μηχάνημα που παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα.
Ακριβώς όπως ο Νταλί και ο Έντισον, χαλάρωσαν για να κοιμηθούν και κρατούσαν ένα αντικείμενο στα χέρια τους. Μόλις τελείωσαν τα 20 λεπτά, τους είπαν να καταγράψουν τις σκέψεις που έκαναν ενώ κοιμόντουσαν. Στη συνέχεια, τους ανατέθηκαν περισσότερες ερωτήσεις. Σχεδόν το 83 % των συμμετεχόντων που έφτασαν στην υπναγωγία έλυσαν το κρυφό μοτίβο και απάντησαν στις ερωτήσεις. Μόνο το 31% των ανθρώπων που έμειναν ξύπνιοι και το 14% εκείνων που προχώρησαν σε βαθύτερο επίπεδο ύπνου κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα, όπως αναφέρει το New Scientist.
Το «διάλειμμα ύπνου» θα μπορούσε να ανανεώνει τον εγκέφαλο ορισμένων ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν και να λύσουν τα προβλήματα με πιο καθαρό μυαλό, εκτιμά ο ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τζόναθαν Σκούλερ που δε συμμετείχε ωστόσο στη μελέτη.
Στο μέλλον, η Ουντιέτ ελπίζει να ανακαλύψει πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτό το δημιουργικό στάδιο ύπνου χωρίς να χρειάζεται να κρατούν κάτι για να ξυπνήσουν όταν πέσει.
Πάντως, πρόκειται για ένα ασφαλές πείραμα που μπορεί να το δοκιμάσει ο καθένας στο χώρο του και να δει αν αποδίδει για τον ίδιο.
Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine