Πληθαίνουν οι εφαρμογές των θεραπειών με βλαστοκύτταρα, με τους επιστήμονες να αναζητούν λύση και για τον διαβήτη τύπου 1.
Την περασμένη εβδομάδα η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, στο πλαίσιο ενημέρωσης του Τύπου που έγινε στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στη Δανία, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος ανάπτυξης θεραπειών, που θα βασίζονται στα βλαστοκύτταρα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.
Το πρόγραμμα που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California San Francisco-UCSF), βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται η έναρξη κλινικών δοκιμών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του Επιστημονικού Τομέα της εταιρείας Mads Krogsgaard Thomsen, μετά από έρευνα δύο δεκαετιών έχει επιτευχθεί πρόοδος που ως αποτέλεσμα έχει την προκλινική απόδειξη της διαφοροποίησης των πολυδύναμων βλαστοκυττάρων σε β-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των β-κυττάρων, που δεν υπάρχουν σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
«Εάν οι πρόοδος αυτού του τύπου της θεραπείας συνεχιστεί, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πάσχοντες από τη νόσο δεν θα βασίζονται πλέον στην ινσουλίνη», ανέφερε ο κ. Krogsgaard Thomsen.
Μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Cornell έχουν σημειωθεί σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας ενθυλάκωσης που θα προστατεύει τα β-κύτταρα όταν μεταμοσχεύονται σε ασθενείς.
Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να επιτίθεται στα κύτταρα.
Ο αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία έλαβε αποκλειστική άδεια για τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή «καλών ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυτταρικών σειρών».
Αναπτύσσονται θεραπείες και για πάρκινσον, καρδιακή ανεπάρκεια, ωχρά κηλίδα
Η συνεργασία μας με το UCSF αναμένεται επίσης να επιταχύνει τις τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες για την ανάπτυξη θεραπειών με βάση τα βλαστοκύτταρα και για άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
Μέσω συνεργασιών με τη σουηδική βιοτεχνολογική εταιρεία Biolamina και το Πανεπιστήμιο Lund, ξεκίνησαν δραστηριότητες για την ανάπτυξη θεραπειών με βάση τα βλαστοκύτταρα για τη νόσο του Parkinson.
Σε μια άλλη συνεργασία με τη Biolamina και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου DUKE της Σιγκαπούρης, η έρευνα επικεντρώνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια και στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια