Ξεμένει από καύσιμα το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» - Πλησιάζει το οριστικό τέλος

Ξεμένει από καύσιμα το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» - Πλησιάζει το οριστικό τέλος Facebook Twitter
Φωτό: NASA
0

Κινούμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), πλησιάζει πλέον οριστικά στη γραμμή του τερματισμού, καθώς ξεμένει από καύσιμα.

Το Κέπλερ έχει ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες στα εννιά χρόνια της ζωής του και έχει επιβιώσει από διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Όμως το σκληροτράχηλο τηλεσκόπιο σε μερικούς μήνες πλησιάζει στο τέλος του, χωρίς να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ερευνών Ames της NASA.

Το 2013 το «Κέπλερ» υπέστη σοβαρό πλήγμα, όταν λόγω τεχνικής βλάβης κατέστη αδύνατο να κρατήσει σταθερή τη «ματιά» του στο οπτικό πεδίο του.

Όμως οι μηχανικοί της NASA του έδωσαν μια δεύτερη ζωή (γνωστή ως αποστολή Κ2), καθώς χρησιμοποίησαν την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας για να διατηρήσουν την πορεία του, όπως ένα καγιάκ που κινείται με το ρεύμα του ποταμού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να αλλάζει πια κάθε τρεις μήνες περίπου το οπτικό πεδίο του στον ουρανό.

Οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο όσο χρόνο απομένει στο «Κέπλερ» για να συλλέξουν νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζεται ο επόμενος αμερικανικός «κυνηγός» εξωπλανητών, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 16 Απριλίου.

Το νέο τηλεσκόπιο θα εστιάσει γύρω από τα φωτεινότερα άστρα που βρίσκονται σε απόσταση έως 300 ετών φωτός από τη Γη και ελπίζει να συνεχίσει τις ανακαλύψεις εξωπλανητών του «Κέπλερ».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM