Καρκινογόνος ο τρόπος ζωής στην Αθήνα: «Καμπανάκι» από τους ογκολόγους

Καρκινογόνος ο τρόπος ζωής στην Αθήνα: «Καμπανάκι» από τους ογκολόγους Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου» και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή, επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Γιάννης Μπουκοβίνας.

«Η υγεία είναι, μεν, επιλογή μας, ωστόσο χρειάζεται την υποστήριξη των αρχών», ανέφερε ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Μπουκοβίνας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Επλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή». 

«Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα φέρει σε λίγα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου, θέση που μέχρι τώρα έχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα», επισήμανε ο ιατρός.

Και αυτό γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η άναρχη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η χρήση εθιστικών ουσιών και το στρες δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον, που με ποικιλία μηχανισμών «μετατρέπει το σώμα σε ένα καρκινογόνο περιβάλλον», σύμφωνα με τον ίδιο.

Καθιστική ζωή και παχυσαρκία

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στον ρόλο της διατροφής χαρακτηρίζοντας «ωρολογιακή βόμβα της υγείας» την παχυσαρκία.

Όπως τόνισαν, δεν ευθύνεται μόνο η ποσότητα τροφής, αλλά και η ποιότητα, όπως και το ωράριο των γευμάτων μας, ενώ έκανα λόγο για τουλάχιστον 140 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος άσκησης δεν αρκεί για την πρόληψη των σοβαρών νόσων εάν συνοδεύεται από καθιστική ζωή και όχι από άλλη σωματική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις για την φροντίδα του ψυχικού κόσμου μας και των συναισθημάτων μας, με τον κ. Μπουκοβίνα, να υπογραμμίζει ότι «πέντε λεπτά συγκεκαλυμμένης οργής επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα για 6 ώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια