«Επιχείρηση Δήμητρα»: Η ιταλική αστυνομία εξαρθρώνει το μεγαλύτερο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων των τελευταίων ετών

«Επιχείρηση Δήμητρα»: Η ιταλική αστυνομία εξαρθρώνει το μεγαλύτερο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων των τελευταίων ετών Facebook Twitter
0

Μετά από ενδελεχείς έρευνες τεσσάρων και πλέον ετών, οι ιταλικές αστυνομικές αρχές, μέσω της "Επιχείρησης Δήμητρα" κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα διεθνές κύκλωμα αρχαιοκάπηλων που λυμαινόταν για περίπου μία δεκαετία σικελικές αρχαιότητες, πουλώντας της σε συλλέκτες και οίκους δημοπρασιών ανά την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω δημοσιευμάτων της Telegraph ένας Βρετανός έμπορος τέχνης και 20 Ιταλοί συνελήφθησαν, όπως επίσης και δύο ακόμη άντρες σε Ισπανία και Γερμανία. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν από τη στιγμή που οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την προέλευση αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, καθώς και από αρχαιολογικούς χώρους στην ευρύτερη Σικελία. 

Σε ανακοινώσεις για το θέμα προχώρησε χθες ο Εισαγγελέας των Δικαστηρίων της Καλτανισέττα στην Ιταλία, μέσω συνέντευξης τύπου και ενώ υπήρχαν στοιχεία για τη δεκαετή και πλέον δράση του κυκλώματος στις επαρχίες της Καλτανισέττα και του Αγκρικέντο και ειδικότερα στην Κοιλάδα των Ναών, περιοχή προστατευμένη από τη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. 

Οι αρχαιότητες που τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποσπάσει από αυτές τις περιοχές είχαν πωληθεί μέσω δημοπρασίας στο Μόναχο, αν και επ' αυτού δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ας σημειωθεί ότι υπήρξε ευρεία συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δίωξης και καταστολής λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων σε όλο το φάσμα της ΕΕ και σε αγαστή σύμπραξη με τη Europol, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να διευκολυνθεί η "Επιχείρηση Δήμητρα" στην εξάρθρωση του κυκλώματος που συντόνιζε τις κινήσεις του κυρίως στη Βαρκελώνη και το Λονδίνο. 

 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Βρετανός έμπορος τέχνης Thomas William Veres, 64 ετών, με έδρα του το Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρσι ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά από την ισπανική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του δεκάδες αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύλληψης του. 

Ο Veres, γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το 1995, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και 10 μηνών με αναστολή, όταν μεσολάβησε για να πουληθεί μία χρυσή φιάλη του 4ου αι. π.Χ σε Αμερικανό συλλέκτη και για περίπου 1,2 εκ. δολάρια. Το αντικείμενο είχε τελικώς πωληθεί στον συλλέκτη έργων τέχνης,  Michael Steinhardt.

Στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Δήμητρα" συνελήφθη επίσης ο 76χρονος Francesco Lucerna, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της σπείρας αρχαιοκάπηλων στη Σικελία και στον οποίο κατέληγαν αρχαιότητες απ' όλη τη Βόρεια Ιταλία, για να περάσουν μετά στη διάθεση του Veres, συμφωνα και με τα όσα αποκάλυψε η Telegraph.

Είναι εντυπωσιακό το ότι τα μέλη του κυκλώματος εκτός από την κύρια δραστηριότητά τους συντηρούσαν και εργαστήρια αντιγραφής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν ως γνήσια σε ανίδεους αγοραστές. 

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από την Ιταλία το 2014, όταν οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν μια παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή στο Riesi, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Telegraph περιγράφει ήταν "σαν μία υποδόρια μαφία να μόλυνε τη φτωχή επαρχία Caltanisetta της Σικελίας".  Εκτιμάται, ότι οι αρχές, μέσω της επιχείρησης αυτής, κατάφεραν να ανακτήσουν συνολικά περίπου 3.000 αρχαία αντικείμενα, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ (23 εκατομμύρια δολάρια).

Με στοιχεία από το news.artnet.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ